Egy étrend, amit vesebetegeknek nem szabadna követni

Nem árt vigyázniuk a krónikus vesebetegségben szenvedőknek, amennyiben rutinszerűen húsban gazdag, magas savtartalmú étrendet követnek, mert növelheti esélyüket a veseelégtelenségre.

Azok az emberek, akik krónikus vesebetegséggel küzdenek, de mit sem sejtve húsban gazdag és erősen savas étrendet folytatnak, a veseelégtelenség kialakulását kockáztatják – állapította meg egy új tanulmány.

A U.S. National Institutes of Health szerint a vese diszfunkció gátolhatja a szerv sav-eltávolítását a szervezetben, ennél fogva kialakulhat a magas savval járó állapot, a metabolikus acidózis. A szakemberek régóta gyanították, hogy a magas savtartalmú étrend – vagyis, amelyben sok a hús, de kevés a zöldség és a gyümölcs – súlyosbíthatja ezt az állapotot.

Az elméletet most alátámasztották randomizált tanulmányok, melyekben az alkáli-kiegészítés lassította a vesefunkció romlását azoknál a betegeknél, akik krónikus vesebetegségben szenvednek – tudatta Dr. Jaime Uribarri, a New Yorkban levő Mount Sinai Icahn egészségügyi iskola urológia professzora, bár ő maga nem vett részt a tanulmányban, melyet Tanushree Banerjee vezetett, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Foto:pixabay.com

Banerjee csapata táplálkozási analízist végzett közel 1500 vesebeteg páciensen, egy 14 éves időszakon keresztül. Valamennyien az amerikai kormány nagyszabású egészségügyi tanulmányának résztvevői voltak.

A kutatók követték minden egyes páciens esetében a magas savtartalmú étel-bevitelt (így a húsét), szemben a kis savtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával. Az eredmény: azoknak, akik magas savtartalmú étrendet folytattak, háromszor akkora esélyük volt a veseelégtelenség kialakulására azokkal szemben, akik savban kevésbé gazdag ételeket ettek.

A Journal of the American Society of Nephrology szaklapban megjelentetett felfedezés tökéletesen ráépül egy korábbi kutatásra, mely kimutatta, hogy az étrendnek igen jelentős hatása van a veseműködésre.

Foto:pixabay.com

„A krónikus vesebetegségben szenvedő embereknek sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelniük az étrendjükre, óvakodniuk kell a savban gazdag élelmiszerektől, hogy csökkentsék a veseelégtelenség kialakulásának esélyét, azzal együtt, hogy betartják az orvosok által ajánlott szabályokat, irányelveket, alkalmazzák a vese-gyógyszereket és kerülik a vesére nézve mérgező dolgokat” – mondta el Banerjee az American Society of Nephrology közleményében.

A magas költségek és az ideálisnál alacsonyabb életminőség – amit a dialízis jelent -, elkerülhetőek lennének az egészségesebb életmód kialakításával, mely a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet is magába foglalja – tette hozzá a szakember.

Hazánkban nagyjából minden 10. ember, de az óvatosabb becslések szerint is legalább 700 000 főt érint valamilyen vesebetegség, közülük 6500 beteg dialíziskezelésre vagy szervátültetésre szorul.

Lehet egészségesen élni vesebetegség mellett?

„Az eredmények egyértelműek, alátámasztják a korábbi felfedezéseket: minél magasabb az étrendben a savtartalom, annál gyorsabb a veseelégtelenség kifejlődése” – fogalmazott egyetértően Dr. Jaime Uribarri.

Hozzátette viszont, hogy még ha a tanulmány nem is azért született, hogy bizonyítsa az ok-okozati összefüggést, „a páciensek nagy számánál igen sokatmondó az, hogy az alacsony savtartalmú étrendből, melyben sok a zöldség és gyümölcs, profitálnak a krónikus vesebetegek.”

A krónikus vesebetegség veszélyét sokszor alábecsülik, pedig emberek millióit érinti – mondta el Dr. Ernesto Molmenti, a Manhasset-i North Shore University Hospital Transplant Center sebészeti igazgatója. Véleménye szerint az új tanulmány olyan táplálkozási változtatásokat javasol, amelyet nemcsak a vesebetegeknek lenne érdemes megszívlelni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.