Egy étrend, amit vesebetegeknek nem szabadna követni

Nem árt vigyázniuk a krónikus vesebetegségben szenvedőknek, amennyiben rutinszerűen húsban gazdag, magas savtartalmú étrendet követnek, mert növelheti esélyüket a veseelégtelenségre.

Azok az emberek, akik krónikus vesebetegséggel küzdenek, de mit sem sejtve húsban gazdag és erősen savas étrendet folytatnak, a veseelégtelenség kialakulását kockáztatják – állapította meg egy új tanulmány.

A U.S. National Institutes of Health szerint a vese diszfunkció gátolhatja a szerv sav-eltávolítását a szervezetben, ennél fogva kialakulhat a magas savval járó állapot, a metabolikus acidózis. A szakemberek régóta gyanították, hogy a magas savtartalmú étrend – vagyis, amelyben sok a hús, de kevés a zöldség és a gyümölcs – súlyosbíthatja ezt az állapotot.

Az elméletet most alátámasztották randomizált tanulmányok, melyekben az alkáli-kiegészítés lassította a vesefunkció romlását azoknál a betegeknél, akik krónikus vesebetegségben szenvednek – tudatta Dr. Jaime Uribarri, a New Yorkban levő Mount Sinai Icahn egészségügyi iskola urológia professzora, bár ő maga nem vett részt a tanulmányban, melyet Tanushree Banerjee vezetett, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Banerjee csapata táplálkozási analízist végzett közel 1500 vesebeteg páciensen, egy 14 éves időszakon keresztül. Valamennyien az amerikai kormány nagyszabású egészségügyi tanulmányának résztvevői voltak.

A kutatók követték minden egyes páciens esetében a magas savtartalmú étel-bevitelt (így a húsét), szemben a kis savtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával. Az eredmény: azoknak, akik magas savtartalmú étrendet folytattak, háromszor akkora esélyük volt a veseelégtelenség kialakulására azokkal szemben, akik savban kevésbé gazdag ételeket ettek.

A Journal of the American Society of Nephrology szaklapban megjelentetett felfedezés tökéletesen ráépül egy korábbi kutatásra, mely kimutatta, hogy az étrendnek igen jelentős hatása van a veseműködésre.

„A krónikus vesebetegségben szenvedő embereknek sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelniük az étrendjükre, óvakodniuk kell a savban gazdag élelmiszerektől, hogy csökkentsék a veseelégtelenség kialakulásának esélyét, azzal együtt, hogy betartják az orvosok által ajánlott szabályokat, irányelveket, alkalmazzák a vese-gyógyszereket és kerülik a vesére nézve mérgező dolgokat” – mondta el Banerjee az American Society of Nephrology közleményében.

A magas költségek és az ideálisnál alacsonyabb életminőség – amit a dialízis jelent -, elkerülhetőek lennének az egészségesebb életmód kialakításával, mely a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet is magába foglalja – tette hozzá a szakember.

„Az eredmények egyértelműek, alátámasztják a korábbi felfedezéseket: minél magasabb az étrendben a savtartalom, annál gyorsabb a veseelégtelenség kifejlődése” – fogalmazott egyetértően Dr. Jaime Uribarri.

Hozzátette viszont, hogy még ha a tanulmány nem is azért született, hogy bizonyítsa az ok-okozati összefüggést, „a páciensek nagy számánál igen sokatmondó az, hogy az alacsony savtartalmú étrendből, melyben sok a zöldség és gyümölcs, profitálnak a krónikus vesebetegek.”

A krónikus vesebetegség veszélyét sokszor alábecsülik, pedig emberek millióit érinti – mondta el Dr. Ernesto Molmenti, a Manhasset-i North Shore University Hospital Transplant Center sebészeti igazgatója. Véleménye szerint az új tanulmány olyan táplálkozási változtatásokat javasol, amelyet nemcsak a vesebetegeknek lenne érdemes megszívlelni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.