Egy egészségtelen teafajta, ami sajnos egyre népszerűbb

Tajvanból érkezett hozzánk, két leggyakoribb alapja, a zöld és a fekete tea önmagában véve kimondottan egészséges, együtt azonban – az egyéb összetevőkkel, no és az édesítő- és tartósítószerekkel tuningolva – máris borzasztóan egészségtelen a buboréktea. 

A buborékteát Magyarországon bobateának, bobadzsúznak, bubble teának és gyöngytejteának is nevezik, és az 1980-as évek elején vált igazán népszerű itallá Ázsiában, hozzánk azonban csak az utóbbi időben jutott el. Alapanyaga a fekete és a zöld tea, amihez tej és/vagy gyümölcsös szirup is kerül, majd tápiókagyöngyöt szórnak bele. A gyöngyöket cukros szirupban karamellizálják, hogy minél puhábbak és édesebbek legyenek, így a végeredmény egy kalóriabomba, ami legalább 500-600 kalóriát tesz ki, így két pohár már fedezi is a napi kalóriaszükségletet. 

 

Aki szeretné magát ezzel a tajvani különlegességgel kényeztetni, az a legjobb, ha kerüli a szirupot és inkább növényi tejet használ, és kevesebb tápiókagyöngyöt tesz az italba – négy evőkanál gyöngy a The Healthy cikke szerint akár 160-180 kalóriát is jelenthet. 

 

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.