Egészséges táplálkozás 5 lépésben

Manapság minden második cikk az egészséges életmódról, egészséges táplálkozásról szól, így nem csoda, ha néha nem igazodunk ki a jótanácsok tengerében. Azt azonban tudnunk kell, hogy a sok csodadiéta és fogyókúrás termék, bár átmenetileg eredményt hozhatnak, tartós változást csak az egészséges táplálkozás nyújthat, ehhez pedig az alapokkal tisztában lennünk.

1. Válasszuk ki okosan a konyhánkban lévő alapanyagokat!

Mindig arra törekedjünk, hogy minél kevésbé feldolgozott ételt fogyasszunk, kerüljük a finomított ételeket. Egyrészt a túlzott adalékanyagok fogyasztása sem segíti elő az egészségünket, másrészt sokszor az ízfokozókhoz hozzá szokik a szervezet, kívánni fogjuk és túlevést is eredményezhet. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha saját kertünkből szereznénk a zöldségeket, gabonákat és a húsokat is otthon nevelt állatok biztosítanák. Ez sokaknak kivitelezhetetlen, ezért érdemes piacon, termelőtől beszerezni az alapanyagokat.

  • Gabonaféléknél csak teljesértékű gabonát, barnarizst, kölest, hajdinát, zabot, amarántot, tönkölybúzát és ezekből készült teljeskiőrlésű termékeket fogyasszunk. De mindig nézzük meg, mit veszünk, mert már teljeskiőrlésűnek mondható egy kenyér, ha a benne lévő liszt 30%-a teljeskiőrlésű.
  • Minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget, melyek mindig  idényjellegűek legyenek.
    • Figyeljünk a fehérjeszükségletünkre, melyet a halfogyasztás megemelésével könnyen biztosíthatunk. Ne feldolgozott húskészítményekkel próbáljuk a fehérjebevitelt fedezni.

2. Együnk változatosan!

Sokszor tapasztaljuk, hogy akik elkezdenek egészség vagy diéta céljából odafigyelni a táplálkozásukra az egyszerűség kedvéért egyhangúan kezdenek el étkezni, ami tápanyaghiányt is okozhat. Mind az alapanyagokban, mind az ételkészítési módokban kövessük a változatosság elvét! Az ételek elkészítéséhez a következő technikákat alkalmazzuk: párolás, grillezés, roston sütés, forró légtérben való sütés, gőzölés, főzés, sütőzacskó, légkeveréses sütő vagy a sütéshez kókusz- vagy pálmaolaj használata, mert az ellenáll a magasabb hőmérsékletnek. Ételek ízesítésére zöldfűszereket használjunk. Zöldségeket nyersen és kicsit párolva, grillezve fogyasszuk, ne főzzük szét az ételeket.

3. Az alapanyagcsere alatti kalóriabevitel tilos, viszont a rendszeresség elengedhetetlen!

Alapanyagcsere alatti kalória bevitel szigorúan tilos, mert az alatti kalóriabevitelre a szervezet raktározással reagál, így fogyókúra esetén sem ajánlott, ha nem szeretnénk felborítani az anyagcserénket. Emellett elengedhetetlen a rendszeresség, hogy a szervezetünk mindig megkapja a szükséges tápanyagot, energiát, másrészt, ha nincs rendszer szintén raktározni fog a szervezet, mert nem tudja mikor kap legközelebb.

4. Fokozottan figyeljünk oda folyadékbevitelünkre!

A víz részt vesz a sejtek megfelelő anyagcseréjének, a sav-bázis egyensúly kialakításában és a vérnyomás, vérkeringés szabályozásában. Elengedhetetlen a bélrendszer tisztításához, a méregtelenítési folyamatokhoz. Napi 30ml/testtömeg kg a szükségletünk, természetesen ezt intenzív sport, napon tartózkodás növelheti. A szervezetnek vízre van szüksége, nem cukros üdítőre. Az alkohol és a koffein vizet hajt ki a szervezetből, így ezeket ne tekintsük folyadékforrásnak.

5. Tudjuk meg, mikor mire van szüksége szervezetünknek!

Ha valódi változást szeretnénk elérni, a fenti alapelvek betartása mellett érdemes képeznünk is magunkat ebben a témában, hiszen nem csak saját hasznunkra válhat, családunk is kamatoztatni tudja majd ezt a tudást. Léteznek már különböző tanfolyamok, ahol minden résztvevő megtanulhatja, hogyan tudja egyszerűen kivitelezni az egészséges táplálkozás alapjait a mindennapi életben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.