Egészséges koplalás?

A rendszeres böjt kapcsolatba hozható a koszorúér-betegség és a cukorbetegség csökkent kockázatával, valamint az alacsony koleszterin- és triglicerid-szinttel.

A fejlett világban a koszorúerek betegsége egyike a leggyakoribb halálokoknak, ezért minden, a kockázatot csökkentő eljárásnak jelentősége van. Az Intermountain Központi Szívintézet munkatársai a böjt betegséget kiváltó tényezőkre való hatását vizsgálták. Dr. Benjamin D. Horne és munkatársai egy 2007-es tanulmány adatait vették alapul, és megállapították, hogy a koplalási időszakban mind a rossz, LDL-koleszterin, mind a jó, HDL-koleszterin szintje csökkent illetve emelkedett 14, illetve 6 százalékkal.

Ennek oka, hogy az éhezés stresszt vált ki, amire a szervezet válasza a koleszterin felszabadulása lesz, vagyis a szervezet energianyerés szempontjából a cukorral szemben előnyben részesíti a koleszterint. Emiatt csökken a szervezetben a zsírsejtek mennyisége, ami a cukorbetegséget kiváltó inzulinrezisztencia csökkenését vonja maga után.

zoldseg11

A munkacsoport továbbá azt is megállapította, hogy a koplalás hatásra növekedési hormon szabadul fel, mely előnyös az anyagcsere-egyensúly megtartása szempontjából, és megakadályozza az izmok leépülését: 24 órás időszak alatt nőknél a hormonszint 1300, férfiaknál 2000 százalékra nőtt. A vizsgálat során 200 egészséges, illetve beteg önkéntes adatait elemezték.

A legfrissebb felmérésbe újabb 30 beteget vontak be, akik 24 órán keresztül csak vizet fogyaszthattak, míg őket újabb 24 óráig normál étrenden tartották. Különböző tesztek segítségével vizsgálták a szívbetegségek kockázati tényezőit, az anyagcsere állapotát, és más egészségügyi paramétereket.

Mindazonáltal a szakértők óva intenek az azonnali koplalástól ugyanis annak egészségi állapotra gyakorolt hosszútávú hatása, a szervezet reakciójának alapos feltérképezése még számos újabb vizsgálatot tesz szükségessé. A tanulmányból megállapítottak az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves tudományos ülésén New Orleans-ban hangzottak el.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.