Egészséges húsvéti menü? Íme néhány ötlet!

Cserélhetők az összetevők is

Sokan várják a húsvétot, melynek legfőbb eledele a sonka, a tojás és a torma, no meg az ízletes tavaszi zöldségek. Hogyan változtathatjuk azonban igazán egészségessé a húsvéti menüt? Lássunk néhány példát.

Szeretjük a húsvéti menüt?

Toldjuk meg olyan élelmiszerekkel, melyekkel a tavaszi újrakezdés jegyében – no meg a fáradtság elkerülése végett – felturbózhatjuk szervezetünket, megerősíthetjük immunrendszerünket!

Amikor zöldségeket választunk az ünnepi ételhez, a legokosabb a színben gazdag típusokban gondolkodni, például édesburgonyában. Mély, narancsos árnyalata arról árulkodik, hogy A-vitamint bőségesen tartalmaz.

húsvéti kocsonyahúsvét

A zöld színű zöldségek között bátran válasszunk a spenót, zöldbab, brokkoli közül. Mindegyikük nagy mennyiségű vitaminnal van ellátva, ásványi anyagokkal, fitokemikáliákkal, melyek segítenek megelőzni a betegségeket.

Ne feledjük az egészséges húsvéti menü készítésekor a bogyós gyümölcsöket sem. Mindegyikben megtaláljuk a fenolokat – vagyis az antioxidánsokat, melyek segítenek harcolni a rák, a stroke és a szívbetegség ellen. A répa, a tök és a cukkini A-vitaminban és C-vitaminban, sőt rostban és káliumban is gazdag.

 

Hasznos tipp az egészséges húsvéti menühöz: ha szeretnénk csökkenteni a zsírt és a kalóriákat, bizonyos összetevőket változtassunk meg, cseréljünk egészségesebbre. Az édesburgonyából készült püré esetében például – melyben vaj és tejszín is van – alacsony zsírtartalmú tejszínnel is dolgozhatunk. Nagyon finom lesz így is, a különbséget nehéz észrevenni.

Noha a bárány és a sült sonka számít hagyományos húsvéti húsnak, a pulyka egészségesebb választás. No és ne feledjük a húsvéti tojásokat sem! Szavazzunk az Omega-3 zsírsavval dúsított tojásra, szívünk meghálálja.

húsvéti sonka 3

Mi a helyzet a süteményekkel?

Az ünnepi étkezés részei az édességek is. Hogyan fogyasszunk egészséges húsvéti menüt, ha az édességet is bele kell kombinálnunk? Érdemes almaszósszal és joghurttal helyettesíteni az olajat.

Ami pedig az italokat és az alkoholfogyasztást illeti: ha szívünk egészsége a cél, a tea vagy a kávé tele van antioxidánssal, s a vörösbor is ajánlott – természetesen csak 1 vagy 2 pohárral, mert a túlzás már nem számít egészségesnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz