Egészséges étrend – Koronavírustól függetlenül

Mit (t)együnk az erős immunrendszer érdekében?

Az egészséges étrend fontos szerepet játszik a megfelelő egészségi állapot és immunrendszer fenntartásában. Koronavírus-járványtól függetlenül az alábbi szabályok betartásával tehetünk értük.

Az egészséges étrend mindig fontos, ha erős immunrendszert és jó egészségi állapotot szeretnénk fenntartani. Attól függetlenül, hogy van-e éppen járvány vagy nincs, figyelmet kell fordítanunk arra, mit eszünk és milyen mennyiségben.

Íme 5 szabály, amely utat mutat az egészséges étrend kialakításához.

1.Változatosság

Az egészséges étrend kulcsa a változatosság. Ennek eléréséhez mindegyik élelmiszercsoporton belül szükséges élelmiszereket fogyasztanunk. Szinte minden országban megvannak az élelmiszer-alapú étrendi iránymutatások, amelyek alkalmazkodnak a helyi lakosság egészségi állapotához, az élelmiszerek elérhetőségéhez, a kulináris kultúrához és az étkezési szokásokhoz.

2.Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget

Ezekkel az élelmiszerekkel biztosan nem nyúlunk mellé, ha az egészséges étrend részeivé tesszük őket. A gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségű rosttal, vitaminnal, ásványi anyaggal látnak el bennünket, melyekre szervezetünknek nagy szüksége van. A minimálisan feldolgozott, fagyasztott vagy konzervben kapható zöldségek, gyümölcsök is jó választások, ha kevesebbet járunk a piacra vagy a nincs módunk mindig friss termékeket beszerezni.

Fotó: 123rf.com

Vigyáznunk kell azonban, ha mirelit vagy konzerv terméket vásárolunk. Érdemes mindig megnézni a címkét, mert ezekben gyakran sok a só, a cukor és a tartósítószer.

S hogy a változatosságnál maradjunk, nézzünk utána, milyen zöldségeket, gyümölcsöket nem próbáltunk még. Biztosan vannak még ilyenek, s nagyon ízletes ételeket készíthetünk belőlük az egészséges étrend jegyében.

3.Ami ne maradjon ki az étrendből

A hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és egészséges zsírok – így például az olíva, a szezámmag, a földimogyoró vagy más, telítetlen olajokat tartalmazó élelmiszerek – támogatják az immunrendszert és csökkenthetik a gyulladás lehetőségét. A hüvelyesek ráadásul környezetbarát választásnak is számítanak és olcsó fehérjeforrások. A bab, a borsó például tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek az általános egészséges étrend részeként mérsékelhetik olyan betegségek kockázatát, mint a diabétesz és a szívkoszorúér-betegségek.

Foto:123rf.com

4.Csökkentsük a zsír, cukor- és sóbevitelt

Jellemző, hogy az emberek stressz esetén az ún. komfortételeket helyezik előtérbe. Sajnos, ezek a legkevésbé egészségesek – nagy mennyiségű zsírt, cukrot, sót, kalóriát tartalmaznak, s ha egy kiegyensúlyozatlan táplálkozás mellett még ezekből is sokat fogyasztunk, könnyen rossz irányba sodorjuk egészségünket. Mindig ellenőrizzük a címkéjét a terméknek, amelyet éppen készülünk berakni a kosárba. Ha figyelmesen elolvassuk ezeket, nagymértékben segítenek korlátozni bizonyos összetevők mennyiségét, illetve növelni a hasznosakét az egészséges étrend jegyében.

Fotó: 123rf.com

5.Legyünk fizikailag aktívak és igyunk sok vizet

Az egészséges táplálkozás mellett az is rendkívül fontos, hogy eleget mozogjunk. A testmozgás a fizikai és mentális egészséget is támogatja.

Az elhízott és túlsúlyos emberek száma jelentősen nőtt az elmúlt években. Járvány idején pedig különösen sokat tartózkodunk otthon, ezért fontos módot találni az aktív tevékenységekre.

A szervezet gyulladásos folyamatai felerősítik a krónikus betegségek tüneteit és gyengítenek a Covid-betegséggel szemben. Helyes táplálkozással sokat javíthatsz a helyzeten, megmutatjuk, ilyen ételek segítenek!

Gyulladáscsökkentő diéta étrenddel

Életkortól és életmódtól függően legalább 30-60 perc napi testmozgás kell, ez alól a gyermekek se legyenek kivételek. Fontos az is, hogy sok vizet fogyasszunk. A napi 8 pohár víz az egészséges étrend része, segít, hogy szerveztünkben „olajozottan” menjenek a dolgok.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.