Egészséges ételekkel felesleges figyelni a GI-t?

Okosabban tennénk, ha egészséges ételeket ennénk, ahelyett, hogy azok glikémiás indexét figyeljük – állapították meg kutatók. Az alacsony GI-diétából ugyanis nem származik előnye a vércukorszintnek.

Az alacsony glikémiás indexű (GI) étrendekről jó ideje az a hír járja, hogy segítenek megelőzni a diabéteszt és a szívbetegségek kialakulását. Egy új tanulmány szerint azonban, amíg az emberek egészségesen étkeznek, nincs rá szükség arra, hogy a glikémiás indexet megszállottan nézegessék.

A kutatók megállapították, hogy az alacsony GI étrendre késztetett, túlsúlyos felnőttek kisebb inzulin-érzékenységet mutattak, mint akik magasabb GI-étrendre voltak állítva. Az inzulin a szervezet kulcsfontosságú vércukor-szabályozó hormonja, az inzulin-érzékenység csökkenése pedig a 2-es típusú diabéteszhez vezet.

A Journal of the American Medical Association szaklapban közzétett felfedezés meglehetősen váratlan volt, de a szakemberek igencsak örültek a hírnek.

„Nem egyszerű az alacsony glikémiás indexű étrendek követése – mondta el Dr. Frank Sacks, vezető kutató, a Harvard School of Public Health szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével foglalkozó professzora. – Azonban ha nem kell aggódnunk folyton a fogyasztott étel glikémiás indexe miatt, jóval könnyebb követni egy egészséges étrendet.”

diéta

A glikémiás index

A glikémiás index azt mutatja meg, hogyan befolyásolja az adott élelmiszer a vércukorszintet. Egy magas GI-s étel – így a fehér kenyér vagy a burgonya – hatására megugrik a vércukorszint, az alacsony GI-vel rendelkezőnél pedig – mint például a zöldségeknél – fokozatos változás alakul ki a vércukorszintben.

Elméletben az alacsonyabb glikémiás indexű étrend segít kontrollálni a testsúlyt és csökkenteni a 2-es típusú diabétesz esélyét, azét az állapotét, mely magas vércukorszintet okoz.

Ám a professzor rámutat, hogy a GI kikalkulálása cseppet sem egyszerű feladat. Egy élelmiszer GI-je számos tényezőtől függően változik, beleértve azt is, hogy hogyan készült el, hogyan sütötték/főzték. Példának okáért egy al dente tésztának – vagyis, amelyik nincs teljesen megfőzve, még harapható – kisebb a glikémiás indexe, mint a puhára főtt verziónak.

Plusz, az az általános elképzelés, miszerint a magas GI-s ételek fogyasztása cukorbetegséget okoz, túlzottan leegyszerűsíti a helyzetet – teszi hozzá Dr. Robert Eckel, az Aurora-i Colorado Egyetem orvosprofesszora, aki szerkesztőként tette közzé megállapításait. Az új felfedezések alapján nem kellene annyit aggódnunk a glikémiás index miatt.

A tanulmányhoz Sacks és kollégái véletlenszerűen jelöltek ki 163 túlsúlyos felnőttet egyik diétára a négy közül. Mindegyik az ún. DASH diétán alapult (Dietary Approaches to Stop Hypertension, vagyis a magas vérnyomást meggátló étrendi előírások), egy szív egészségét szem előtt tartó terven, mely kiemeli a gyümölcsök, zöldségek, rostban gazdag gabonafélék és a „jó” zsírok fogyasztását, így például az olíva olajét, a halét, az alacsony zsírtartalmú tejtermékekét.

Mindegyik diéta eltérő volt azonban a szénhidrát-tartalom tekintetében. Vagy magasabbak, vagy alacsonyabbak voltak szénhidrát-tartalmuk szempontjából (a napi kalóriaérték 58 százalékát, illetve 40 százalékát adták a szénhidrátok), GI-értékük is ennek megfelelően alacsonyabb vagy magasabb volt.

Öt hét után a tanulmány résztvevői egy másik étrendre váltottak. A napi fő étkezés mindig a kutatóközpontban történt, itt kapták meg ételeiket, a rágcsálnivalókat pedig hazavihették. A tanulmány végére Sacks és kollégái néhány érdekes felfedezést tettek. Átlagosan mind a négy diéta 4-9 ponttal csökkentette a résztvevők vérnyomását. Ám amikor az inzulin érzékenység javulását értékelték, kiderült, hogy a magasabb szénhidrát/magasabb GI-diéta hozta a jobb eredményeket.

diet

Ezzel szemben, alig változott azoknak az inzulin érzékenysége, akik a magas szénhidráttartalmú/alacsony GI-diétát követték. Hasonlóképpen, nagyobb javulás következett be a „rossz”, vagyis LDL-koleszterin szintben a magas glikémiás indexes diéta esetében – nem számított, milyen volt a szénhidrát-tartalom -, összehasonlítva ezt a csoportot a magas szénhidráttartalmú/alacsony GI-diétát követők csoportjával szemben.

Dr.Eckel szerint a felfedezések azt mutatják, valójában a teljes étrend minősége, a táplálkozási szokások számítanak igazán. „Nagyon nem kedvelem a jó ételek és rossz ételek meghatározást mondta. – Ha valaki megeszik egy süteményt vagy jégkrémet egy születésnapon, nem kell emiatt bűnösnek éreznie magát!”

Hozzátette, hogy ugyanakkor a felfedezések nem feltétlenül vonatkoznak azokra az emberekre, akik már küzdenek a 2-es típusú diabétesszel. Esetükben ugyanis a GI sokkal fontosabb lehet.

Sacks és csapata egyetért abban, hogy több, korábban végzett kutatás felfedezése szerint az alacsony glikémiás indexes ételek fogyasztása számos diabéteszes betegnek segít jobban kordában tartani a vércukorszintjét.

A legtöbb embernek azonban a legegyszerűbb, ha a teljes étrendjére koncentrál. Váltsunk olyan étrendre, melyben mérsékelt mennyiségű a szénhidrát és a zsír – amilyen például a DASH vagy a mediterrán étrend” – javasolja a szakember.

A DASH-hez hasonlóan a mediterrán étrend is gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, olíva olajban, halban gazdag, de kevés benne a feldolgozott étel, a vörös hús és a vaj.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: