Egészséges a pattogatott kukorica?

Milyen formában jó a popcorn?

Rosttartalma magas, zsírtartalma alacsony – a pattogatott kukorica akár egészséges nassolnivaló is lehet, ha a megfelelő típust választjuk. Lássuk, mit kell tudni róla, s melyek a legegészségesebbek!

Van, aki nehezen tudja elképzelni a mozizást pattogatott kukorica nélkül – de szívesen fogyasztja társaságban vagy otthoni filmnézéshez is ezt az ízletes nassolnivalót.

A frissen kipattogatott kukorica egyike a leginkább telítő és finom ropogtatnivalóknak, melyet sokan szinte automatikusan kérnek egy mozifilmhez.

Mivel a popcorn rostban gazdag, de zsírtartalma alacsony, akár egészséges is lehet – amennyiben a megfelelő típust eszegetjük. Tudjuk-e, mekkora adag számít még jónak és milyen ízesítések egészségesek?

Mi is a pattogatott kukorica?

A pattogatott kukoricát kukoricamagból készítik, mely hőnek kitéve felfújódik. Mindezt vajjal vagy olajjal lehet elérni, de a levegővel pattogtatás is lehetséges. Ilyenkor csak a hő kerül a magokra. Miután felpattantak, adható hozzájuk ízesítő, például só, cukor vagy fűszerek.

A popcorn tápértéke

A levegővel kipattogtatott, ízesítés nélküli fajta leginkább szénhidrátból áll. Zsírtartalma alacsony, rostban gazdag, vagyis előnyös, egészséges nassolnivaló a chips-félékhez viszonyítva.

Némi vitamint és ásványi anyagot is találunk benne, így például vasat, cinket, magnéziumot és B-vitaminokat, de nem nagy mennyiségben. Hagyományosan a popcorn kalóriatartalma alacsony, egy 30 grammos adagban csupán 122 kalória található.

Ugyanakkor, ha a pattogatott kukoricát vajjal vagy olajjal készítjük és plusz ízesítéseket adunk hozzá, gyorsan egészségtelenné változtathatjuk. Egy 30 grammos mikrohullámú sütőben kipattogtatott vajas kukorica 10 százalékkal több sót tartalmaz, mint a javasolt mennyiség, s növeli napi telített zsír-bevitelünket. Az édes vagy sós popcorn pedig természetesen a só- és cukorbevitelt emeli.

Maga a pattogatott kukorica gluténmentes – vagyis glutént kerülők is ehetik –, ám sosem árt ellenőrizni az előre elkészített vagy ízesített pattogatott kukorica címkéjét: nincs-e extra glutén hozzáadva.

Van-e egészséges adag a popcornból?

Egy egészséges adag pattogatott kukorica nagyjából 25-30 gramm. Míg az egyszerű popcorn-t élvezhetjük alacsony kalóriás nassolnivalóként, itt sem árt odafigyelni arra, mennyit fogyasztunk belőle. Az ízesített verziókat inkább csak alkalmanként együk!

Hogyan vegyünk egészséges változatot?

A legegészségesebb, ha a pattogatott kukoricát otthon magunk készítjük el a magokból, amelyeket szintén beszerezhetünk a boltban. A levegőn pattogtatott mellett a fahéjas, illetve a fűszeres – például paprikás – a legjobb változat, melyeket még egészségesnek nevezhetünk.

49588890 – family time

Ha kész popcorn-t veszünk, a sima sós a legelőnyösebb, s mindig ellenőrizzük a címkét, milyen extrák találhatók még a kukoricában.

Az utóbbi esztendőkben a pattogatott kukorica népszerűsége ismét nagyon megnőtt, mint alacsony kalóriás ropogtatnivaló. Ám ha moziban fogyasztjuk, mindig jusson eszünkbe, hogy egy nagy adag sós popcorn nagyjából 1400 kalóriát és 5 gramm sót tartalmaz.

Nem árt valóban csak alkalmanként beiktatni étrendünkbe.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.