Édes élet cukor nélkül

Hogyan kerüljük ki a fehér gyilkosnak nevezett cukrot? Alternatív megoldások az édes élvezetekért.

Vajon többet árt, mint használ? A vélemények az édesítőszereket tekintve rendkívül megoszlanak. Viszont az nyilvánvaló, hogy még azok sem tudják kizárni az életükből, akik nem hajlandóak felváltani a cukrot a fehér bogyókra. A mesterséges édesítőszerek ugyanis szinte mindenhol jelen vannak. A rostos- és szénsavas üdítők, fagylaltok, joghurtok és a lekvárok mind tartalmazzák. Persze a lista legfelső fokán a diabetikus készítmények állnak. A cukorbetegek és a fogyni vágyók számára tehát nem elhanyagolható szempont, hogy mivel pótolják a cukrot.

Aszpartám

Igencsak felkavarták a cukormentes állóvizet az aszpartám hatásait elemző kutatások. Számos publikáció jelent meg, melyek többnyire alátámasztják, hogy a szer fogyasztása a szervezet számára ártalmas, rákkeltő anyagokat eredményez. Ennek ellenére továbbra is forgalmazható és számos ételben megjelenik, mint mesterséges édesítőszer. Az ellenzők és a helyeslők tábora nem képes megegyezésre jutni, így az eset szenvedő felei, a fogyasztók továbbra is zavarban vannak a témát illetően.

cukorka4

Mesterséges, de nem káros

Az szaharin szintén ismert édesítőszer, sőt, a cukornál háromszázszor édesebb, ennek ellenére kellemetlen íze miatt mégsem annyira közkedvelt cukorpótoló. Jó hírének az sem tett jót, amikor rákkeltőnek titulálták. Ez tévhitnek bizonyult, ám sokan továbbra is kerülik.

A cukor helyettesítésére alkalmas a ciklamát is. Sőt, akár csak a szaharin, ez is képes túlszárnyalja édes ízével a cukrot, viszont rendelkezik egy kevésbé előnyös tulajdonsággal, miszerint nagymértékben adagolva sós ízt hagy maga után.

Xilit és sztívia a cukor igazi ellenszeri

Alternatívákat a mesterséges édesítőszerek között is találunk. A xilit és a sztívia jó hatással vannak a szervezetre, mivel természetes cukorpótlók. Természetességüknek köszönhetően utóízük sincs. A xilit valójában a cukor szöges ellentéte. Védi a fogzománcot, segít a fogszuvasodás megelőzésében. Ráadásul kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. Elgondolkodtató, hogy vajon miért ismerik ilyen kevesen?

A Stevia Rebaudina nevű gyógynövény édes leveléből készül a sztívia. Itthon ismertebb a mézlevél vagy édesfű elnevezés, ami nem véletlenül ragadt a növényre. A boltokban csepp, por és őrlemény formájában is megtalálható, bár az Európai Uniós jogszabályok miatt étrend-kiegészítőként és nem édesítőszerként kerül forgalomba.

Cukormáz

Az egyik legfőbb érv az édesítőszerek ellen, hogy mesterségesen előállítottak, tehát ebből adódóan a szervezet számára károsak. Persze ez ugyanúgy elmondható a finomított cukorról is. Olyan betegségek kialakulását eredményezi, mint az elhízás, emésztési rendellenességek, cukorbetegség vagy a szívinfarktus. Ezt figyelembe véve nem árt, ha mindenki körbenéz a konyhájába, mivel is mérgezi magát valójában.

mez13

Csak természetesen

Ha ódzkodunk a cukrot helyettesítő tablettáktól, és nem vagyunk cukorbetegek, akkor számos módon kiválthatjuk a cukrot az étrendünkből. Mindenekelőtt az egyik legevidensebb megoldás, ha mézet majszolunk. Ez talán a legrégibb cukorpótlónk. Szintén hasznos, ha juharsziruppal helyettesítjük az édes ízt. Ezek mindegyike vitaminban és tápanyagokban gazdag, tehát semmiképpen nem lesz hasztalan, ha átszokunk a fogyasztásukra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.