Diéta: az étrendre koncentrálás többet ér, mint a testmozgás?

Az edzés fontos, de jobban számít, mit eszünk

Jobban járunk, ha az étrendünkre figyelünk jobban: többet számít ugyanis diéta esetén, mint a testmozgás – állapította meg egy új tanulmány.

Nagyon úgy tűnik, hogy aki le akar fogyni, annak étkezésére kell helyeznie a hangsúlyt: egy új tanulmány következtetése szerint az étrend jóval nagyobb szerepet játszik diéta esetén a sikerben, mint a fizikai aktivitás.

A kutatók eredményeik alapján úgy vélik, hogy aki gőzerővel belevetné magát a sportolásba, vegye figyelembe az étrend jelentőségét is – ez ugyanis fontosabb a fogyás szempontjából, mint ha elkezdünk gyalogolni, edzeni járni vagy futni.

A jelenség mögötti ok az lehet, hogy a testmozgás növeli az étvágyat, különösen a hosszantartó és állóképesség növelő edzés és a súlyemelés –adta hírül a CNN.

Azok az emberek, akik fokozatosan veszítenek súlyt (nagyjából 0,45 – 0,9 kilót hetente), sokkal sikeresebbek a fogyásban – áll az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ jelentésében.

Az elfogyasztott kalóriáknak körülbelül 10 százalékát égetjük el az emésztéssel, miután ettünk, s durván 10-30 százaléka ég el fizikai aktivitás közben – írja a tanulmány.

„Mindez nem is lehetne ennél valóságosabb. Amit az étrend során eszünk, sokkal fontosabb, mint amit a testmozgással elérünk” – mondta el Lisa Drayer a CNN-nek.

Az összes kalória, amelyet fogyasztunk, az ételből és a megivott italokból származik, ám csupán a kalóriák egy része veszik el a testmozgás által – figyelmeztet a szakértő.

Egy átlagos ember – kivéve a profi sportolókat – 5-15 százalékot éget el napi kalóriáiból edzésen keresztül. Ez pedig a legtöbb esetben kicsit sem egyenlő az ételfogyasztással, amely a test energiabevitelének 100 százalékát teszi ki – fejtette ki Alexxai Kravitz, az amerikai Nemzeti Cukorbeteg, Emésztés és Vesebetegség Intézet kutatója.

42208412 – arugula mediterranean salad with goat cheese honey and nuts

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kell edzeni. A testmozgás igen fontos az erősítés, az izomépítés, rugalmasság és a betegségek távoltartása és kezelése szempontjából, beleértve a szívbetegséget és a diabéteszt.

Ám miközben az edzés segítheti a fogyást, az étrend jóval jelentősebb életmódbeli tényező – emelték ki a kutatók.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.