Csont és izületi rendellenességek gyógyítása makrobiotikával

Néhány makrobiotikus tanács és recept, hogy kigyógyuljunk a csont- és izületi fájdalmainkból.

Forró törölköző pakolás: az embólia, trombózis esetén a forró és hideg törölköző használata a vénákra hasznos (extrém jin és yang faktor variációjú okoknál).

Csont rendellenességek, izom rendellenesség, sokizületi gyulladás, neuralgia, periférikus idegi panaszok, (cardiovascular problémák, fejfájás, vesekő fájdalom, Lyme kór, lép és gyomor rák (mielőtt hideg törölköző pakolást alkalmaztunk).

A forró törölköző használata visszahúzza a fájdalmat a test más részéről, segít a lazulásban, amit az állati eredetű ételek és a sok só fogyasztás okozott (kontraktív, összehúzó hatás megszüntetésére). Pl. fejfájás a fej hátsó részén, aminek a nem megfelelő étkezés az oka.

Természetes anyagú törölközőt használjunk az érintett területen, a forró törölközőt kb. 7 percig tartsuk a testen, amíg kipirosodik, ezután lehet a hideg vizes törölközős pakolást használni.

Adzuki bab tea: (hasznos vese megbetegedések esetén is).

Egy csésze adzuki babhoz 10 cm hosszú kombut teszünk 4 órán át áztatjuk, vagy éjjel 4 csésze vízzel. Az áztató vízzel együtt főzzük, először felforraljuk, majd forralás után 20-30 percig főzzük, míg puha lesz. Leszűrjük a babot és a levet megisszuk míg forró.  Ezután lehet párolni a babot tovább, amíg megpuhul.

Adzuki bab, barnarizs, szárított jégcsapretek és shiitake tea: (sokizületi gyulladás és vese gyengeség esetén is)

 • 2 rész adzuki bab
 • 2 rész barnarizs
 • 2 rész szárított jégcsapretek
 • 1 rész shiitake gomba
 • 3-4-szeres víz.

Először felforraljuk, majd alacsony lángra véve 30 percig főzzük. Tartsuk termoszban és melegen fogyasszuk.

Fekete szójabab ital szelídgesztenyével: 2 csésze fekete szójababot mossunk meg hideg vízben. Fedjük le, majd 6 csésze vizet tegyünk hozzá. ? teáskanál sóval áztassuk órákon át vagy egy éjszakán át.

Külön áztassunk be egy  csésze szárított szelídgesztenyét.

Tegyük a babot a szelídgesztenye tetejére, öntsük le a sós áztató vizet. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük, míg a bab és a gesztenye megpuhul 90 %-ig. A főzés során a víz elpárologhat, öntsünk utána 1 és egy fél evőkanál szójaszószt, és főzzük tovább. Rázzuk az edényt gyengéden, ne kevergessük fakanállal, mert a fekete szójabab héja lejöhet. Így szép fényes fekete szójababot kapunk. 2 és fél,  és 3 óra alatt puhul meg.

Javasolt magas edényben főzni, hogy amikor a fekete hab feljön, annak legyen helye (a konyha ne legyen fekete habbal tele).Fekete szójabab tea: (bronhitis, diarrhea, vese és hólyag problémák és általános relaxálásra, lazításra is javasolt)

10 cm kombut áztassunk be és egy csésze fekete szójababot 4 csésze vízben. Forraljuk, majd alacsony lángon 30-45 percig főzzük. Szűrjük le a babot a vízről. Igyuk meg a sötét, édes italt, amíg forró. Ezután tovább lehet főzni a babot, hogy puha legyen.

káposzta

Káposzta levél pakolás: (inflammation or redness) sokizületi gyulladás, lép problémák, pajzsmirigy és torok rák, mell rák (műtét után).

Káposztafélék: fejes káposzta, kínai kel, kelkáposzta

A káposzta pakolás lényege, hogy gyorsan lehűtse a felületet (amely piros és gyulladt lehet). A káposzta levél felmelegszik, hideg vízzel visszahűtjük, és újból használjuk.

A káposzta levél vastag gerinc részét kivágjuk zöldségvágó késsel (nem húsvágóval).

Rheumatoid arthritis esetén a gyulladt, vörös területen friss káposztalevelet teszünk közvetlen a bőr felszínre 2-3 órán át, vagy mielőtt éjszaka aludni megyünk és egy éjszakán át rajta hagyjuk.

Káposzta pakolás: Különbség a káposzta levél pakolás és a káposzta pakolás között, hogy itt a levelet apróra daraboljuk, és fehér liszttel összedolgozzuk hogy tapasz legyen belőle. Összeálljon, összetapasszuk. Ez még koncentráltabb hatású, mint a káposztalevél pakolás.

A nyers káposztát apróra daraboljuk 10-20 % fehér lisztet teszünk hozzá. Direkt a bőr felületre tesszük, ahol a panasz van. A pakolást lefedjük pelenka anyaggal.

2-3 óra, vagy éjszakai alvás során is alkalmazhatjuk.

Sárgarépa-jégcsapretek ital: izom panaszok, magas koleszterin szint, vese kő, vese és hólyag rendellenességek, máj problémák, tüdő problémák, hasnyálmirigy betegségek, stresszes állapot, felső emésztőrendszeri rák megbetegedések esetén.

 • Segít feloldani gyorsan a testben felhalmozódott állati leraktározott zsírokat és gyorsan leviszi a magas koleszterin szintet.
 • Feloldja a kalciumos köveket a vesékben és az epében.
 • Javasolt krónikus folyamatosan tartó állapotokra pl. szív rendellenességek esetén és tumor állapotban is.

A jégcsapretek viszonylag yin energiájú és fellazító a hatása, a sárgarépa viszonylag yang energiájú és erősít, segít megmozdítani lefelé ható energiákat a testben. Ehhez az italhoz adhatunk umeboshi szilvát és nori (tengeri fű) lapot is: 10 napon át majd minden második nap 3 hétig fogyasszuk.

Reszeljünk le egy csésze répát és egy csésze jégcsapretket. Tegyük vastagtalpú edénybe. (frissen reszeltet) 2 csésze vízzel gyengéden főzzük. Adjunk hozzá 1/3 lap norit és ? umeboshi szilvát. Főzzük együtt 3 percig, majd néhány csepp szójaszószt tegyünk a végén bele. Együk és igyuk meg.

 • Adhatunk hozzá 1/3 csésze reszelt lótusz gyökeret (tüdő vagy nyirok kondíció erősítésére)
 • Újhagymát vagy szeletelt gyömbér kifacsart levét adhatunk hozzá (saját óhaj szerint)
 • Az ital segít a stagnáló állati zsír és olaj fellazításában és kivezetésében

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.