Ciki az oviban a túlsúly!

Egy nemrég végzett kanadai felmérés szerint már az óvodában elkezdődik a túlsúlyos gyerekek negatív megkülönböztetése.

A mostani vizsgálatok során 21, 2 és 5 év közötti kisfiú és 20 hasonló korú kislány reakcióit figyelték meg a kutatók, miközben a gyerekek négy történetet hallgattak meg. A történetek mindegyikében gyerekek szerepeltek, akik közül egy gyerek mindig valami kedveset, egy pedig valami bántót mondott vagy tett. A történetek elmesélése után két képet mutattak a gyerekeknek – egy túlsúlyos és egy normál súlyú figura képét -, nekik pedig el kellett dönteniük, melyik figura volt a kedves és melyik az undok.

A gyerekek közel 44 százaléka a túlsúlyos figurára osztotta az undok szerepét mind a négy történetben. A Ryerson Egyetem szakértői szerint a résztvevők alig 2 százaléka választotta a túlsúlyos figurát a pozitív szereplőnek. "Ezek a negatív előítéletek az évek során egyre mélyülnek" – írják a kutatók.

gyerekek16

"A kutatásban részt vett óvodások szinte mindegyikének negatív előítéletei voltak a túlsúlyos gyerekekkel szemben" – nyilatkozta Aurelia Di Santo professzor. "Ez is mutatja, mennyire korán el kell kezdeni az előítéletek elleni harcot."

"Nagyon fontos, hogy testkép szempontjából a pozitív értékeket erősítsük a gyerekekben, és hogy próbáljuk őket az egészséges életre és étkezésre nevelni" – folytatta a kutató. "Figyeljünk oda továbbá, hogy gyermekeinknek milyenek a normális testalkatról alkotott elképzelései és szükség esetén erősítsük meg, vagy módosítsuk ezt a képet."

A kutatás részletes leírása a Journal of Early Childhood Research című szaklapban olvasható.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: