Body positivity – Rossz oldala is lehet?

A testpozitív mozgalom előnyei és hátrányai

Kevés olyan nővel találkozhatunk, aki valamit nem változtatna a testén. A body positivity-mozgalomnak éppen az a célja, hogy mindenki elfogadja magát. Negatív hatása is lehet azonban.

Nem sok olyan hölgy létezik, aki mindennel elégedett a testével kapcsolatban. A többség változtatna valamin, ha lehetne – s ha ez a kilók számának csökkentésével vagy egy apróbb szépészeti műtéttel jár, sokan meg is teszik.

Mindig voltak, akiket a testük miatt gúnyoltak a társaik, s napjainkban a közösségi média jelenléte miatt sokan még inkább ki vannak téve a megszégyenítés lehetőségének, akik nem felelnek meg az „ideális testképnek”.

Ez ellen emelte fel a hangját a body positivity mozgalom, melyből ma már nem egy létezik és azt hangsúlyozza: ha elfogadod magad, sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb leszel.

A mozgalom egy kampánysorozattal kezdődött, mely a túlsúlyos emberek elfogadásáért indult. Mára ez kibővült, küzdenek a testalkatok- és méretek, sőt az etnikumok elfogadásáért is.

Magát a Body Positive mozgalmat Connie Sobczak és Elizabeth Scott alapította 1996-ban, céljuk pedig az volt, hogy csökkentsék a nőkkel szembeni elvárásokat – ne hagyják, hogy a médián át hatással legyenek rájuk a sokszor teljesen irreális elképzelések, ideálok.

Foto:byrslf.co

Az első body positivity-kampány egyébként sokaknak ismerős lehet, mert azt a Dove indította 2004-ben: a Real Beuty koncepció azt hivatott bemutatni, milyen sokféle lehet egy női test.

Ma már több olyan mozgalom van, amely férfiakat is bevon, hiszen a testpozitivitás az ő mindennapjaikra is hatást gyakorolhat, sőt.

Mindez nagyon előnyösnek tűnik, azonban negatív hatása is lehet ennek a törekvésnek.

Napjainkban egy intelligens ember nem engedheti meg magának, hogy megszégyenítsen valakit, csak mert túlsúlyos, teljesen normálisnak tartjuk, hogy nem teszünk megjegyzéseket ilyesmi miatt.

Foto:pixabay.com

Keveseknek jut azonban eszébe, hogy vannak túlságosan sovány emberek is, akiket máig nem kímélnek a társaik. Bár őket ideálisabb testalkatúnak tartja a társadalom, mint a túlsúlyosakat, a külsejük miatt ők is szoronghatnak.

Akadt influencer is, akit megkritizáltak, mert – sokak szerint – túl sovány testét közszemlére téve jegyezte meg, hogy nem ideális a teste, ő mégis elfogadja. Hannah Neese-t azzal vádolták, nem élhetett át hasonló megszégyenítéseket eddigi élete során, mint a túlsúlyos emberek.

A body positivity mozgalom hibát követ el, amiért nem hívja fel a figyelmet arra, hogy a testsúly nemcsak külcsín – aki túl sok plusz kilót cipel, annak jó eséllyel egészségügyi problémái is lesznek.

Az életmód-váltás azonban nemcsak azért történhet, mert valaki előnyösebb vonalakat szeretne. Az énekesnő Adele-t például egyes rajongói meghökkenve figyelték, amikor jelentős mennyiségű súlytól szabadult meg. Többen úgy érezték, hogy a sztár külseje immár ellentmondásos azzal az üzenettel, amit korábban hirdetett, képviselt.

Foto:123rf.com

Corissa Enneking blogger egyenesen azt állította, egészség sem kell ahhoz, hogy szeressük a testünket és egy egészségtelen test semivel sem jobb egy egészségesnél.

Erre már a body positivity mozgalom képviselői is felhördültek.

Nagyobb baj azonban a testpozitív mozgalommal, hogy üzeneteik úgy hatnak, mintha az önelfogadás csak a test elfogadásáról szólna. Ezzel lényegében azt közvetítik, hogy a külső a lényeg egy személyiségnél.

Attól, hogy valaki elégedett a megjelenésével, még cseppet sem biztos, hogy egyébként is az.

Érdemes hozzátenni azt is: amögött, ha valaki nem fogadja el magát és a testét, sok esetben súlyosabb dolog áll, mélyen gyökerezik a probléma. Ilyen emberből nem kevés van, s az illetőnek célszerű lenne terapeuta szakemberrel beszélnie, fontos volna, hogy valódi segítséget kapjon. Neki ugyanis önmagában nem sokat segít, ha sokadszor elmondja magának az „elfogadom magamat”.

A testpozitív mozgalmat ugyanakkor elítélni sem célszerű; már csak azért sem, mert szembemegy a média részéről még mindig jelenlevő, értelmetlen és számtalan embert befolyásoló „ideális kép” elvárásnak, s utóbbinak a hatása különösen káros a fiatalokra nézve.

A body positivity mozgalom előnyös azért is, mert nemcsak olyan emberek vannak, akik nem tudnak ellenállni a finomságoknak vagy nem elég kitartóak a rendszeres mozgáshoz. Sokaknál genetikai a probléma vagy egészségügyi oka van a túlsúlynak, s csak egy adott mértékig tudnak ezen változtatni.

Egészséges önbizalom

Nem kérdés, hogy a külső mellett nagyon fontos lenne a belső értékekre is hangsúlyt fektetni.

Egy azonban bizonyos: nem szabad átesni a ló túloldalára és dícsérni a túlsúlyt, az elhízottságot, mert ez a hozzáállás is árthat. A plusz kilók előbb vagy utóbb valóban egészségügyi gondokat hoznak magukkal, s ez ellen tenni kell. Mindenkinek a maga módján és addig, ameddig neki megfelel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.