Barna zsírsejtek és az immunrendszer!

Az ember és más melegvérű élőlények szervezetében megtalálható a speciális működésű barna zsírszövet, mely magában hordozza az étrend és a súlyproblémák titkát.

Szemben a fehér zsírral, mely a kalóriaraktározást szolgálja, a barna zsír elégeti az energiát, hogy ezáltal melegítse fel a szervezetet – ez a mechanizmus járul hozzá az állandó testhőmérséklet fenntartásához.

A Kaliforniai Egyetem (San Francisco) munkatársai kísérleti egerekben tanulmányozták a barna zsír működését. A vizsgálat során megállapították, hogy az immunrendszer speciális takarítósejtjei, a makrofágok indítják be a barna zsírsejteket az energiaégetésre.

zsír

A Nature-ben megjelent tanulmányban arra világítanak rá, hogy a barna zsírszövet anyagcseréje szinte teljes egészében az agytól függ, azonban a legújabb kutatás az immunrendszernek tulajdonít nagy jelentőséget. A kutatók szerint a jelenség egy evolúciós maradvány lehet, ugyanis az ősi létformákban szorosabb volt az immunrendszer és az anyagcsere közötti kapcsolat. Dr. Ajay Chawla és munkatársainak felfedezése akár az emberi anyagcserébe való terápiás beavatkozás lehetőségét is magában rejti. A makrofágnak nevezett falósejtek a szövettörmeléket, és a behatoló baktériumokat pusztítják el – így segítve a fertőzés elleni harcot. Korábban nem merült fel, hogy ezen sejtek kapcsolatban állnának az anyagcsere szabályozásával.

A barna zsírszövet kalóriaégető funkciója a melegvérűekre jellemző, ennek segítségével szabályozható a testhőmérséklet. Azonban sok állatra, például a hüllőkre ez a folyamat nem jellemző, esetükben a szervezet hőfoka teljes egészében a külső körülményektől függ, például a nappali órákban történő napozás óvja meg őket az éjszakai kihűléstől. Ez nyilvánvalóan beszűkíti életterüket, szemben a melegvérűekkel, ahol sokkal összetettebb a szabályozási rendszer: a didergés, az izzadás, az erek tágasságának változásai, és a barna zsír kalóriaégető működése mind-mind hozzájárulnak a finomhangoláshoz.

Régóta ismert, hogy az agy befolyásolja a zsír működését: a megfelelő szignál hatására a fehér zsír felszabadítja a triglicerideket, melyek a véráramon keresztül a barna zsírhoz jutnak, melyek a bontás során hőt szabadítanak fel. A barna zsírszövet igen sűrű erezettsége aztán a termelt hő szervezetben való eloszlásához járul hozzá. Az agy érzékeli a külső hőmérsékletet, és amennyiben szükséges, a noradrenalin nevű hormon segítségével beindítja a folyamatot. Azonban a szóban forgó kutatás megállapította, hogy mind a fehér, mind a barna zsírszövet makrofágokat is tartalmaz, ezek a sejtek hideg hatására egerekben képesnek bizonyultak a noradrenalin előállítására – hasonló végeredménnyel.

Az emlősöknél teljesen különvált az anyagcsere és az immunrendszer, azonban az alacsonyabb rendű élőlényeknél, például a legyeknél egy zsíros szerv látja el a máj, az immunrendszer, és a zsírszövet szerepét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index