Banán-kérdés: valóban nem jó fogyás esetén?

Sok cukor van a gyümölcsben – de tényleg számít?

Egy alapvető szabály, melyet mindenki megtanul az egészséges étkezés során: a gyümölcs jó! De mindegyik ugyanolyan előnyös? Mi az igazság a banán esetében?

Amikor fogyás vagy egészséges étkezés a cél, hamar megtanuljuk, hogy a gyümölcsökkel jól járunk. De nem biztos, hogy mindegyikkel. Számos, alacsony kalóriás étrend azt ajánlja, ne fogyasszunk banánt fogyókúra esetén. A banán is gyümölcs, de egyre inkább cukorral teli, kalóriadús típusnak állítják be.

Igen sok embert érdekel, pontosan mennyire is hizlal a banán, hány kalória van benne. Mi az oka annak, hogy diéta esetén nem javasolt?

egészséges tisztítószer_banán

Nos, egy közepes méretű banán 29 gramm szénhidrát, ami több mint két szelet fehérkenyérnek felel meg és kb. 14 gramm cukor található meg benne. Mindez a fruktóz formájában van jelen nála, ez egyszerű cukor, melyet a szervezet hamar megemészt és vércukorszint-emelkedéshez, inzulinszint növekedéshez vezet.

Egy banánban 439 kJ található.

Persze, ha valaki szereti a banánt, nem kell mellőznie a fogyáshoz, nem fogja megtörni diétás próbálkozásainkat. Egy étel ugyanis nem okoz hízást, ahogy egy étel nem okoz fogyást sem.

A banán valóban tartalmaz cukrot, mely természetes cukor, s nem azonos a hozzáadottal – mint amit például a kávénkba rakunk. Ugyanakkor kiváló kálium- és rostforrás ez a gyümölcs. A banán C-vitamint, B6-vitamint és gyulladásellenes antioxidánsokat is tartalmaz.

Ez a rost pedig valójában segít a fogyásban. Amennyiben a rostbevitelt napi 30 g-ra növeljük, az ugyanolyan mértékű fogyást eredményez, mint egy teljes értékű diéta.

Egy banán 3,1 gramm rostot foglal magába, ezzel eltompítja a vércukorszint gyors növekedését, amely a magas cukortartalmú élelmiszerekre jellemző. Ezért nem leszünk éhesek 30 perccel később.

Együk a banánt egy kis fehérjével és zsírral, mandulával vagy mogyoróvajjal, illetve edzés előtt vagy után, hogy segítsen a mozgásban és a felépülésben.

A banán nem ellenség – ne egy gyümölcsre fókuszáljunk, hanem a teljes étrendünkre, ha a fogyás és egészséges étkezés a cél.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.