Az őszi – téli elhízásról: tények, tévhitek és a megoldás

Beköszöntött a hűvös idő, a sortok és a fürdőruhák már réges-rég a szekrény mélyén lapulnak, az újévi fogadalmak életmódváltásra ösztönző ereje viszont még koránt sincs hatással ránk.

Számos elmélet és tévhit kering a háttérben álló okokról, egy dolog azonban biztos: a téli súlyfelesleg némi odafigyeléssel kiküszöbölhető. Mutatjuk, hogyan.

 

Bár a hideget és a napfény hiányát sokan csak ürügynek tekintik, az őszi- téli elhízás igenis létező jelenség: kutatások igazolták, hogy a felnőtt lakosság átlagosan 2 kilót szed fel a hidegebb hónapok alatt.

 

Tények és tévhitek

A téli hízásban nem csupán a kiadós karácsonyi lakoma a ludas. A kevesebb napfény miatt ilyenkor csökken a D-vitamin szintje a szervezetünkben, ami amellett, hogy elősegíti a zsírraktározást, a hangulatunkat is negatívan befolyásolja. A D-vitamin ugyanis közvetlen hatással van a jóllakottság érzetért felelős leptin hormonra, ezért hiánya miatt ilyenkor hajlamosabbak vagyunk túlenni magunkat, arról nem is beszélve, hogy sokan a nassolásba menekülnek a szürke időjárás okozta általános rosszkedv elől. Az egyik legáltalánosabb tévhit, hogy a testünk hájréteggel védekezik a hideg ellen. Bár a fagyos időjárás valóban felelős a téli elhízásért, azonban másképp, mint gondolnánk: a plusz kilók a közhiedelemmel ellentétben nem védenek a téli hideg ellen, a felszedett zsír ugyanis fehér zsírszövet, amely kizárólag a kalóriák tárolására szolgál.

A test melegen tartása a barna zsír feladata, amely csecsemőkorban van legnagyobb arányban jelen a szervezetünkben: ez a zsírszövet hideg időben aktiválódik, elkezd kalóriát égetni, energiát szabadít fel és ezzel felmelegíti a testet. Szervezetünk tehát nem kezd zsírt raktározni csupán azért, hogy védje magát a hidegtől. Ellenben általános, hogy a sötét és a hideg téli napokon csökken a sportolási kedv, kevesebbet mozdulunk ki a meleg lakásból, ráadásul a vastag ruhadarabjaink jótékonyan eltakarják a problémásabb testrészeket, így motivációnk sincs arra, hogy változtassunk az életmódunkon.

A megoldás

Pedig ajánlott lenne rávenni magunkat a mozgásra az év ezen időszakában is, hiszen azzal, hogy a hideg aktivizálja a barna zsírszövetet, hatékonyabbá teszi a kalóriaégetést, így a zimankó kifejezetten segítségünkre lehet a túlsúly elleni harcban.

De honnan gyűjtsünk energiát és motivációt a kezdéshez?

Mától kaphatóak Magyarországon is a Samsung megújult, kifejezetten sportoláshoz fejlesztett okos kiegészítői, amelyek amellett, hogy folyamatosan monitorozzák az egészségügyi állapotunkat, még lendületet is adnak a sportoláshoz.

A Samsung Gear Sport okosórával a maximumot hozhatod ki az edzéseidből és saját magadból is. Elég csak rápillantanod a csuklódra, hogy megtudd a pulzusszámodat, az aktuális sebességedet vagy épp a megtett kilométerek számát. Fontos, hogy a téli időszakban a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel mellett kiemelten figyelj a vitaminok – főleg a D-vitamin – pótlására is. Éppen ezért tűzz ki mozgási és táplálkozási célokat a mobilodon, és kövesd a csuklódon a fejlődést: a Gear Sporttal igazán egyszerű odafigyelni a napi kalóriabeviteledre és folyadékfogyasztásodra. Az órádat ráadásul teljes egészében az ízlésedre formálhatod. Letisztult és klasszikus? Sportos és strapabíró? Színes és bohókás? Bármilyen is a stílusod, a Gear Sporthoz készült különböző színű, bőr, szilikon és textil óraszíjakkal egy mozdulattal az életmódodhoz és az ízlésedhez szabhatod.

Ha pedig úgy érzed, hogy alább hagyott a lendületed, csak helyezd a füledbe a megújult Gear Icon X vezeték nélküli fülhallgatót, amely 1000 zeneszám tárolására és 7 órányi zene lejátszására is képes! A Gear IconX a tökéletes személyi edző: nem csupán motivál, de a fülhallgató megérintésével aktiválható az edző funkció, amely közvetlenül a füledbe mondja a legfontosabb adatokat az aktuális teljesítményedről.

Lepd meg szeretteidet a Samsung valamely okoseszközével, ajándékozz lendületet magadnak és a családtagjaidnak karácsonyra, amely egész évben kitart majd, hogy igazán jó formában várhasd majd a tavaszt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.