Az elsőszülött gyerekeknél magas a túlsúly kockázata

Az elsőszülött gyerekek nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyos felnőttekké, mint fiatalabb testvéreik – derült ki egy hétfőn közzé tett új-zélandi tanulmányból.

Az új-zélandi egyetem kutatói ötven túlsúlyos, de minden más szempontból egészséges 35 és 55 éves kor közötti férfit vontak be a vizsgálatukba. Az eredmények szerint az elsőszülöttek átlagosan 6,9 kilogrammal nehezebbek voltak a másodszülött testvéreiknél és a testtömegindexük (BMI) is magasabb volt, míg az inzulinérzékenységük 33 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult.

Fotó: 123rf.com

Az egyetem közleménye szerint a magas testtömegindexet és az alacsony inzulinérzékenységet egyaránt a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség kockázati tényezői közé sorolják. A Wayne Cutfield által vezetett kutatás újabb hasznos információkkal szolgál a születési sorrend lehetséges hosszú távú egészségi hatásairól, megerősíti, hogy a világra jövetel sorrendje a csecsemőkortól egészen a kora felnőttkorig befolyásolhatja az anyagcserét és a testösszetételt.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.