Az egyik legjobb tipp a fogyáshoz: A Volumetrikus avagy Térfogatmérő diéta

Barbara Rolls, a Penn State táplálkozástudományi professzora által kifejlesztett Volumetrics-diéta büszkélkedhet az egyik legnagyobb hatékonysággal a rövid és hosszú távú fogyás tekintetében a Forbes magazin összehasonlítása szerint.

Ez a diéta ahelyett, hogy a kevesebb evésre összpontosítana, arra ösztönzi az embereket, hogy alacsony energiatartalmú élelmiszereket válasszanak, amiket nagy mennyiségben fogyaszthatnak. Az ilyen ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, ugyanakkor teltség érzetet produkálnak. Ezáltal segítik a komfortosabb testsúlyvesztést [3].

Foto:123rf.com

Hogyan működik?

A Volumetrics-diétában alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztasz, amit úgy határoznak meg, hogy a kalóriák számát elosztják az élelmiszerek címkéjén található grammok számával. Az ötlet lényege, hogy jóllakottnak érezheted magad, miközben mégis leadod a kilókat. Az alacsonyabb kalóriatartalmú élelmiszerek jellemzően magas rost- és víztartalmúak.

Íme az 5 legnagyobb diétás csapda!

Fogyasztható élelmiszerek:

✔ Friss gyümölcsök
✔ Zöldségek
✔ Levesek
✔ Teljes kiőrlésű tésztafélék
✔ Alacsony zsírtartalmú baromfi
✔ Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Mérsékelten fogyasztható élelmiszerek:

✖ Magas kalóriaértékű élelmiszerek

Szakértőink szerint: “Ezt a koncepciót folyamatosan alkalmazom a fogyókúrás gyakorlatomban – különösen azt az ötletet, hogy mindenhez adjunk zöldséget, hogy csökkentsük az össz kalóriatartalmat, miközben növeljük a mennyiséget, hogy teltebbnek érezzük magunkat, és a tápanyagbevitelt, hogy egészségesebbek legyünk” – mondja Dr. Jampolis.

Foto:123rf.com

Rámutat azonban néhány fontos buktatóra is, amit figyelembe kell venni. “Ha kizárólag a fogyás és az optimális egészség alapjaként használjuk, az ahhoz vezethet, hogy túlságosan csökkentjük az olyan egészséges zsírok bevitelét, mint ami a diófélékben és az avokádóban található, amelyek segítenek a zsírban oldódó tápanyagok felszívódásának növelésében és abban, hogy tovább telítettek maradjunk. Emiatt a túl alacsony zsírtartalom nem optimális” – mondja. “A tésztafélék, mint alacsony energiastartalmú élelmiszerek bevonása az étrendbe pedig könnyen túlfogyasztáshoz vezethet, ami a cukorbetegség szempontjából problémás lehet.”

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.