Az autofágia az, amire most szüksége lehet, hogy erősítse az egészségét

Az autofágia egy olyan, a sejtjeidben már zajló folyamat, amely segít megőrizni az egészséget. Néhány életmódbeli változtatással élvezheti a fokozott autofágia előnyeit.

 

De mi az autofágia?

A szó a görög auto (ön) és a phagein (enni) szavakból származik . Tehát a szó  azt jelenti, hogy ön-evés. Finoman szabályozott, rendezett folyamat a sejtkomponensek lebontása és újrahasznosítása. Az eltávolított sejtek közé tartoznak azok, amelyek sérültek, elöregedtek vagy már nem működőképesek. Ezeket a sejteket a szervezet teljesen vagy részben elfogyasztja. Az eltávolított sejtekből származó energiát megőrzi, hogy a szervezet friss pótlósejteket tudjon létrehozni.

 

Az autofágia természetes módja az egészségünk megőrzésének, mivel a sérült és nem működő sejtek megbetegíthetnek. Bár az autofágia minden sejtben aktív, vannak módszerek a fokozott autofágia-aktivitás kiváltására az előnyök fokozása érdekében.

Hajhullás kezelése őssejttel

Foto:123rf.com

Az autofágia előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • Az autofágia egyik legnagyobb előnye a megnövekedett élettartam. A kutatások azt mutatják, hogy a diszfunkcionális sejtek önmegsemmisítése és az új, egészséges sejtek termelődése segít abban, hogy tovább éljünk.
  • Az autofágia az idegrendszerre is jótékony hatással van, és segít megelőzni az olyan, korral járó rendellenességeket, mint az Alzheimer-kór.

Már a rendszeres, élénk séta is csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

  • A sejtek regenerálódása elősegíti az általános egészséget, mert az immunrendszert csúcsformában tartja, valamint növeli az agy- és idegsejtek növekedését. Segít a memória javításában.
  • Javíthatja a szív egészségét, és még a szívbetegségek kezelésében is segíthet.
  • Fokozhatja az anyagcsere-válaszokat is, és segíthet a zsírégetésben.
  • Az immunrendszer fokozott működését az autofágia közvetíti. Számos olyan konkrét betegség van, amelyről kimutatták, hogy az autofágia javítja, köztük a Parkinson-kór.

Hátránya:

Bár egyes tanulmányok szerint az autofágia segíthet a daganatok elfojtásában, a fokozott autofágia a daganat gyorsabb növekedését is jelentheti. Sajnos az autofágia szerepe a rákban még mindig nem világos, és még sok további kutatást igényel. Mindig konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen lépést tenne az autofágia felhasználására a rákkezelés részeként. Csak orvosi szakemberek tudnak tanácsot adni az Ön személyes helyzetével kapcsolatban.

Foto:123rf.com

Hogyan lehet stimulálni az autofágiát a szervezetben?

Bár az autofágia folyamata már eleve zajlik a szervezetben, van néhány dolog, amivel fokozhatjuk:

 

  • A testmozgás a legegyszerűbb módja az autofágia elősegítésének. A testmozgás stressznek teszi ki a testet, így az autofágia az izmokban, a májban, a hasnyálmirigyben és a zsírszövetben is beindulhat. 
  • A böjt egy másik népszerű módszer. Míg egyesek a heti egyszeri böjtöt választják, mások az időszakos böjt népszerű módszerét kedvelik. A kalóriakorlátozásra adott természetes válaszként a szervezet érzékeli a tápanyagmegvonást, és fokozza az anyagcsere-válaszát. Bár a böjtölés egyre divatosabbá vált az elmúlt években, ne feledje, hogy a böjtöléssel óvatosnak kell lennie, és a saját időbeosztása szerint kell végeznie. 
  • Az autofágia serkentésének utolsó módszere a ketogén diéta. A ketogén diétát azonban több szakértő nem ajánlja, mivel szerintük a szénhidrátok szinte teljes kivágásával a ketogén étrend egészségtelen és fenntarthatatlan lehet, különösen, ha a zsírok és a fehérjék állati eredetű termékekből származnak. Kimutatták, hogy mellékhatásai közé tartozik a fáradtság, a hányinger, a láz, a gyomorfájás, az alvászavarok és a koncentrációs zavarok. Ráadásul az ilyen korlátozó étrendek folytatása rendellenes táplálkozáshoz vezethet. Nem reális, hogy örökre távol tartsuk magunkat a szénhidrátoktól, ezért a legjobb, ha egy kiegyensúlyozott étrend részeként élvezzük őket.

Az orvos nem ajánlja a ketogén életmódot

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.