Átprogramozott zsírsejt lehet a fogyás kulcsa?

A kutatások szerint létezik egy olyan fehérje, amely raktározásról égetésre képes „hangolni” a zsírsejteket.

Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa az elhízás és a cukorbetegség, valamint a zsírraktározás és zsírégetés összefüggéseiről beszélt.

A barna zsírszövet zsírégető, a fehér zsírraktározó

A Cell Metabolism (Sejtanyagcsere) című szaklapban megjelent tanulmány szerint a nemrég felfedezett fehérje, a PPAR-gamma az a „kapcsoló”, amely eldönti, hogy egy zsírsejt fehér zsírsejtté válik-e, amely raktározza a kalóriákat vagy barna zsírsejt lesz belőle, amely égeti azokat.

A tudósok szerint, ha pontosan sikerül feltérképezni ezt a mechanizmust, az jelentős előrelépés lesz az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelemben is. Hiszen így elképzelhető, hogy a jövőben csak át kell programozni a fehér zsírsejteket, hogy barna zsírsejtként működjenek, így segítve a fogyást.

A barna zsírsejtek ugyanis a test tökéletes hőtermelői, és éppen ezen tulajdonságuknál fogva hatékonyan vehetik fel a harcot az elhízás és a cukorbetegség ellen is. Ugyanis a hőtermeléshez a barna zsírsejtek kalóriát kell, hogy égessenek, míg a fehér zsírsejtek raktározó hajlama egyértelműen összefügg a túlsúly kialakulásával.

Különösen a has körül lerakódott zsír veszélyes, hiszen bizonyítottan összefügg az anyagcsere problémákkal, az inzulin rezisztenciával és a szívbetegségekkel is – hangsúlyozza dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa.

Egy fehérje a kulcs

Nem sokkal korábban a tudósok még úgy vélték, hogy csak a kisbabákban találhatóak barna zsírsejtek, az állandó hőmérséklet fenntartása miatt. Ám nemrégiben kiderült, hogy a felnőttek szervezetében is van csekély számú, de annál jelentősebb mennyiség belőlük, ami a hideggel szembeni védekezés miatt maradhatott meg. Erre a tényre alapozván a kutatók úgy gondolják, hogy a barna zsírsejtek hőtermelő képességét az elhízás és a diabétesz ellen be lehetne vetni.

Ehhez pedig azt a fehérjét, a PPAR-gammát kellene pontosan megismerni, amelynek „munkája” révén eldől, melyik zsírsejtből lesz fehér, illetve barna zsírsejt. Pillanatnyilag azt feltételezik, hogy ha a fehérjét egy bizonyos transzkripciós faktorral, az Ebf2-vel erősebben aktiválják, akkor a fehér zsírsejtek előalakjából barna zsírsejt válhat. Az már állatkísérletekből is kiderült, hogy ezen faktor hiányában a zsírsejtek csakis fehérré válhatnak.


A hízás tünet is lehet

Az már korábbi kutatásokból is kiderült, hogy a barna zsírsejtek száma fordítottan arányos a korral és a testtömeg-index-szel. Vagyis minél idősebb valaki és minél nagyobb a testtömeg-index-e (BMI-je), annál kevesebb barna zsírsejt van. Ha pedig elhízik, ezzel óriási egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát.

Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa szerint bizonyított, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktora, illetve ront a már kialakult állapotokon. A szakember szerint ezért is kell feltétlenül orvoshoz fordulni, ha váratlan, indokolatlan hízással, illetve a próbálkozások ellenére sem fogyatkozó túlsúllyal küzdünk.

Ennek hátterében ugyanis hormonális problémák is meghúzódhatnak, mint például a pajzsmirigy-alulműködés, vagy a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése (Cushing-szindróma). Ugyanakkor például a policisztás ovárium szindróma esetében az elhízás önmagában rizikófaktor, viszont a kialakult betegség további súlygyarapodást okozhat, a reproduktív funkció károsodása mellett.

A vese- és szívbetegségek ödémaképződés miatt okoznak hirtelen súlygyarapodást. Mivel az okok láthatóan szerteágazóak, az endokrinológiai kivizsgálás az első lépés lehet a megoldás felé vezető úton.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.