Amit a Thrive Diétáról tudni kell

A thrive diéta középpontjában a nyers, és leginkább a vegán ételek állnak. Brendan Brazier, egy korábbi profi sportoló vezette be az egészséges étkezés palettájára. Ha a thrive diétát követed, nem kell kalóriákat számolnod vagy adagokat mérned az ételekből. Ehelyett több kis étkezést iktathatsz be a nap folyamán.

A cél az, hogy tápláló ételeket fogyassz, és a nap folyamán stabilan tartsd a vércukorszintedet és az energiaszintedet. A thrive diéta azt állítja, hogy:

  • Segít a fogyásban
  • Enyhíti a stresszt
  • Stabilizálja a vércukorszintet
  • Növeli az energiaszintet

A Thrive diéta lényege


A thrive diéta alapja, hogy a feldolgozott, zsíros ételek helyett a nyers alapanyagok fogyasztására összpontosít. Egyre többen hajlanak a friss gyümölcsök és zöldségek felé, a rövid távú eredményeket kínáló divatdiéták követése helyett.

A nyers ételekből álló étrend egészséges, de hiányosságokat hagy a táplálkozásban. Ez különösen igaz, ha vegán vagy, és nem eszel állati eredetű termékeket. A Thrive, más néven Virágzó étrend főként nyers, feldolgozatlan élelmiszerekből áll. De a változatosság kedvéért a gyümölcsöket és zöldségeket elkészítheted így is:

  • Préseléssel
  • Áztatással
  • Szárítással
  • Csíráztatással

Friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és babok alkotják az étrendedet. A hús és a tenger gyümölcsei ki vannak zárva, de tojást és tejtermékeket ehetsz. Étrended nagy részét friss gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és bab teszi ki. A feldolgozott élelmiszerek minden fajtája el van tiltva.
Nyers mindenevő étrend. A húst és a tejtermékeket be lehet építeni az étrendbe. A hangsúly továbbra is a nyers és feldolgozatlan élelmiszereken van.

Foto:123rf.com

A nyers étrendre való áttérés lassú folyamat lehet, mivel a feldolgozott élelmiszerek elhagyása és a nyers élelmiszerek hozzáadása időt igényel a megszokás miatt. A testednek alkalmazkodnia kell, ahogy átállsz egy új étkezési és gondolkodásmódra.

Hallgass a testedre, és azt edd, ami a legjobban esik neked. Lehet, hogy jól érzed magad a főleg nyers ételekkel, de az is lehet, hogy a nyers és a főtt ételek megosztásával jobban boldogulsz. A thrive diétának nem kell mindent vagy semmit jelentenie. Tegyél meg mindent, hogy minél több nyers ételt egyél, de ne érezd rosszul magad, ha itt-ott csalsz egy-egy étkezésnél.

Foto:123rf.com

A Thrive Diéta hatása az egészségre


A főzés vagy feldolgozás által változatlanul hagyott nyers gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. Ha az ételt melegítjük, azzal eltávolítjuk a tápanyagok egy részét, és a rostok is sérülnek.

A legtöbb ember, aki szigorúan követi a nyers étrendet, étkezési tervének 75%-át a nyers ételekből pótolja. Mások 50-75%-ban nyers ételeket esznek, így több helyet hagynak a főtt ételeknek is.

A nyers növények számos olyan vitamint, ásványi anyagot, enzimet és fitokemikáliát adnak, amelyek a főzés során gyakran elvesznek. A nyers étrend fogyasztása feltölti a szervezetet ezekkel a tápanyagokkal. Az allicin a hagymában és a fokhagymában található fitokemikália, amely természetes antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik. A feldolgozatlan nyers kakaó gazdag antioxidánsokban, amelyek leküzdik a betegségeket és csökkentik a gyulladást.

Milyen ízekre, milyen fűszerekre van szükség egy jó diétához?

A Thrive Diéta előnyei
Fogyás. A thrive diéta olyan ételeket helyez előtérbe, amelyek laktatóak és tápanyagdúsak, de alacsony kalóriatartalmúak. Ezekből az élelmiszerekből méricskélés és számolás nélkül többet ehetsz, mert nehezebb túlenni, ha gyorsabban érzed magad jóllakottnak. Ez segíti a fogyást, mivel a szervezetednek nem kell extra zsírt és cukrot feldolgoznia.

Emellett a gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalmúak, elősegítik az egészséget és a teljes emésztést. Még ha nem is tartod magad 100%-ban a nyers diétához, akkor is fogyhatsz. Azzal, hogy főként nyers ételeket fogyasztasz, kevesebb helyet hagysz az étrendedben a feldolgozott és cukros dolgoknak, amelyek súlygyarapodáshoz vezetnek.


Általános egészség. A feldolgozott és cukros ételek megakadályozzák, hogy a tested a legmagasabb szinten működjön. A thrive diéta arra ösztönöz, hogy olyan ételekkel tankolj, amelyek a testedet táplálják, hogy javítsd az egészségedet.

A Thrive diéta kockázatai
Tápanyagok. Bár a gyümölcsök és zöldségek tele vannak tápanyagokkal, mégis előfordulhatnak hiányosságok az étrendben. Győződjön meg róla, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, hogy pótolja a tápanyaghiányt. Ha nem eszel vagy iszol tejterméket, egyél kalciumban gazdag leveles zöldeket. Ha nem eszel állati húst, töltsd fel magad fehérjében gazdag babokkal és diófélékkel.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.