Alkoholfogyasztás okosan – újév napján

Avagy hogy ne üssük ki magunkat és mire figyeljünk?

Akár fiatal, akár idősebb az ember, nem árt tudnia, milyen az okos alkoholfogyasztás. Ha nem akarunk csúnya véget az esténknek, fogadjunk meg néhány tippet. Íme a hasznos tanácsok újév időszakára.

A legtöbb ember számára az újév köszöntése egyenlő a bulival és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztással. Ha azonban valóban jól szeretnénk érezni magunkat és nem rosszulléttel zárni az óévet, érdemes megfogadnunk néhány hasznos tippet az újév egészségesebb köszöntéséhez.

Az okos alkoholfogyasztásnak megvannak az ésszerű szabályai. Lássuk, mik ezek.

Fotó: 123rf.com

1.Mindig együk a megfelelő ételeket az újévi alkoholfogyasztás előtt

Mielőtt elkezdenénk szeszes italt inni, alapozzuk meg a dolgot. Az okos alkoholfogyasztás lényege, hogy vigyünk szilárd élelmiszert szervezetünkbe: ezek teremtenek egy biztos alapot ahhoz, hogy kevésbé ártson meg az alkohol. Egy kutatás szerint ez segít a kognitív képességeken és csökkenti a szesz hatását.

Sajnos, olyan étel nincs, amely biztosan megelőzné a másnaposságot – azonban ha eszünk keményítőt, sovány fehérjét, zöldségeket, az nem árthat. Van rá némi bizonyíték, hogy a spárga segít az alkohol metabolizálásában, noha a fürdőbe vezető első utunk során bizonyára nem erre fogunk gondolni.

Fontos mindenesetre, hogy az újévi alkoholfogyasztás során igyunk egész este kellő mennyiségű vizet is és ne álljunk le a nassolással – vagyis apróságokat közben is nyugodtan együnk, ezzel kisebb az esélye annak, hogy rosszul leszünk vagy nagyon megárt a szesz.

2.Készítsünk ágyunkhoz este folyadékot

Természetesen, szükségünk lesz vízre az újévi bulit követően, bármilyen mennyiségű volt is az alkoholfogyasztás. De egy Sprite is jól jöhet, melyből ihatunk, mielőtt aludni térünk. Kínai kutatók szerint jobban érezhetjük magunkat reggel – ugyanis ez az ital segíti az acetaldehid lebontását. Utóbbi az alkohol mellékterméke, amely hányingert, hányást, fejfájást vált ki

Ezután töltsünk meg egy poharat vízzel vagy tegyünk ágyunk mellé egy palack ásványvizet. A dehidratációt mindenképp kezelnünk kell. Ha fájdalomcsillapításra van szükség, kerüljük az aszpirin vagy Tylenol-alapú termékeket, mivel plusz stresszt róhatnak a már így is túlműködő májra.

Gondoskodjunk arról is, hogy – amennyiben terveinkben szerepel valakit hazahozni a bárból vagy a házibuliból -, mindenképp legyen az ágyunk mellett óvszer. Ne bízzuk biztonságunkat másra.

Fotó: 123rf.com

3.Gondolkodjunk előre (mielőtt elfelejtenénk gondolkodni)

Az okos alkoholfogyasztás része az is, hogy meg kell terveznünk időben, hogyan fogunk biztonságosan hazajutni újévezés után. Ha a barátokkal megyünk el valahová, akkor is legyen B tervünk arra az esetre, ha szétválunk. Legfontosabb dolgainkat mindig tartsuk magunknál, beleértve a kulcsunkat, igazolványainkat, telefonunkat.

Ne kerüljünk távol ezektől a holmiktól, mert könnyen meglophatnak, ha nincs ott az eszünk.

Éljünk a lehetőségekkel: ma már vannak fuvarszolgálatok, taxit is hívhatunk – ne kockáztassunk, hívjunk segítséget, ha szükségünk van rá. Érdemes előre beírni számukat a telefonunkba.

A ruhatári jegyünket szintén nem árt lefényképezni és tájékozódni, melyik környéken is vagyunk pontosan. Az okos alkoholfogyasztás és tervezés sokat segíthet, hogy szórakozásunk valóban önfeledt legyen újévkor!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.