Alig van összefüggés az édesítőszerek és a jobb egészség között

Minimális hatása van annak, ha valaki egészségi vagy más okok miatt mesterséges édesítőszereket és más hasonló termékeket használ.

A német kutatók a British Medical Journal (BMJ) című szaklapban megjelent elemzése több mint ötven tudományos tanulmányt foglalt össze.

A legtöbb egészséget illető paraméter esetében nem volt különbség a mesterséges édesítőszereket fogyasztó és a nem fogyasztó csoport között – írta Ingrid Toews, a Freiburgi Egyetem munkatársa és kutatócsoportja a tanulmányban.

A kutatók szerint a témához kapcsolódó legtöbb tudományos vizsgálat rövid volt, kevés résztvevővel zajlott, vagy módszertani szempontból nem volt különösen jó minőségű. A tudományos irodalomban összesen 56 tanulmányt találtak a mesterséges édesítőszerek hatásának témájában, ezeket értékelték újra a német szakértők. A hatást többek között a testsúlyra és annak változására, az éhgyomori vércukorszintre, a fogak egészségére, az étkezési szokásokra, rákra, a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségekre vonatkozóan vizsgálták.

A munkák közül harmincöt csak megfigyeléses tanulmány volt, amelyek nem alkalmasak arra, hogy határozott következtetést vonjanak le belőlük. A szisztematikus áttekintő munkák és metaelemzések szolgálhatnak a rendelkezésre álló adatok lehető legobjektívebb áttekintéséül – vélik a kutatók.

Csak korlátozott számú tudományos tanulmány mutatott fel kis pozitív hatást felnőttek esetében a testsúlyra és az éhgyomori vércukorszintre.

Nem figyelhető meg a mesterséges édesítőszerek hatása túlsúlyos vagy elhízott felnőttek és gyerekek esetében – állapították meg a tudósok, akik szerint azonban jobb és hosszabb ideig tartó kutatásokra van szükség.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.