Alattomos koffein az energia italokban?

Amit az energia italokról „lefelejtenek”: az alattomos koffein. Mennyi koffein van az energiaitalunkban? Ne álljunk neki megkeresni a termék címkéjén, mert sok energiaital dobozán nincs is rajta.

Igen népszerűek az energiaitalok, különösen a fiatalok körében. Csakhogy nem minden szerepel ám a „frissítő” ital címkéjén, aminek kellene. Felesleges lenne keresgélni rajtuk a koffein mennyiségét például – hívja fel a figyelmet a Consumer Reports (CR) kutatása -, mivel az általuk tesztelt termékek közül 11 italon az egyáltalán nem volt feltüntetve.

A fogyasztói csoport 27 kedvelt energiaitalt tesztelt, ezek közül 11-nek nem szerepelt a címkéjén, hogy koffein is van benne. 16 terméken fel volt tüntetve, közülük 5 azonban 20 százalékkal több koffeint tartalmazott, mint amennyi a címkén szerepelt – míg az egyikben kb. 70 százalékkal kevesebb koffein volt, mint ami a címkén állt.

Mindegyik termék tartalmazott azonban koffeint – volt, amelyik nagyon is sokat. Ez aggodalomra ad okot. Gayle Williams, a CR helyettes egészségügyi szakértője elmondta: az ezekben a termékekben fellelhető koffein mennyisége aggasztó. Talán azt gondoljuk, ez legalább annyira biztonságos, mint a kávé, de lehet, nincs igazunk.

Az energiaitalok koffeinmennyisége ugyanis csalós lehet. Ezekben az italokban több koffein van, mint egy átlagos kávés csészében, melyben nagyjából 100 milligramm koffein található, noha a kávék és teák választéka igen nagy, így a bennük levő koffein mennyisége is változó. Egy 8 unciás (226 gramm) Starbucks-kávé például 165 milligramm koffeint tartalmaz.

kave2

A CR szerint a még biztonságos koffein mennyiség egy egészséges felnőtt számára kicsit több, mint 400 milligramm naponta, terhes nők számára 200 milligramm/nap, gyermekeknek pedig 45-85 milligramm naponta, attól függően, mekkora a súlyuk.

Az Egyesült Államokban nem minden energiaital-gyártó tagja az amerikai üdítőital egyesületnek – a tagok azonban feltüntetik termékeiken a koffein mennyiségét. „Ez az önkéntes politika – másokkal együtt, beleértve a gyerekeknek és iskolai eladásra szánt termékek marketingjét -, ki van hangsúlyozva az ABA útmutatójában, mely az energiaitalok felelős címkézését és marketingjét írja elő. Elfogadta a a The Coca-Cola Company, a Dr. Pepper Snapple Group, a PepsiCo és a Red Bull North America is.”

A fogyasztó csoport 3 mintát kapott a 27 féle energiaital közül mindegyikből, majd tesztelte őket koffeintartalmuk alapján. Adagonként a legmagasabb koffeintartalom 242 milligramm volt, az 5-Hour Energy Extra Strength nevű italban. A legkevesebb koffeint az 5-Hour Energy Decaf tartalmazta, amely a neve ellenére mégis tartalmazott koffeint, 6 milligrammot adagonként.

A koffein nyugtalanságot, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. A nagy mennyiségű koffein görcsrohamokkal, szívritmus-zavarral járhat.

shutterstock_31129561 Tudj meg többet a koffeinről!

Meg is lehet halni tőle

A Monster Energy nevű energiaital, melyet egy 14 éves lány haláláért okoltak – és további öt halálesettel hoztak összefüggésbe, melyeket az FDA-nál (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi hivatal) jelentettek -, egy 8 unciás (226 grammos) kiszerelésben 92 milligramm koffeint tartalmazott. Ez a tesztelt energiaitalok között középkategóriásnak számít, de a per szerint több koffein volt benne, mint amennyi fel volt tüntetve.

„Sem a tudomány, sem a tények nem támasztják alá az állításokat – mondta el a Monster Beverage Corporation képviselője egy sajtóközleményben. – A Monster csak ismételni tudja, hogy termékei biztonságosak, mindig is biztonságosan készültek.”

Az energiaitalok koffeintartalmával kapcsolatosan egy másik dolog is aggasztja azonban Gayle Williams-t: az energiaitalokat tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek is kínálják – elérhetőek a gyerekek számára is, hiszen a boltokban az üdítők mellett találhatóak. Számos gyermek úgy tekint rájuk, mint a szénsavas üdítőitaloknál egészségesebb választásokra. Azt hihetik, hogy az energia ital jobb, mint a cukros üdítő. Ez pedig minden, csak nem előnyös dolog.

A tanulmányt a Consumer Reports decemberi száma közli.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.