Áfonya, curry, ropogós tészta – Az 5 legfinomabb szezonális étel augusztusban!

Valami különleges, ám szezonális finomságra vágyunk a nyár vége táján? Készítsük el az alábbi, frissítő salátát, töltött tésztát vagy ínycsiklandó édességet és élvezzük a nyárias ízeket!

Hamarosan elérkezik a nyár vége, ám addig még sokféle finomságot kipróbálhatunk a konyhában szezonális hozzávalókkal. Ha könnyed salátára vágyunk, ropogós töltött tésztára vagy akár kellemes nyári süteményre, készítsük el az alábbi ötletek valamelyikét!

1. Sárgarépás mártogatós

Hozzávalók: 4 darab nagy répa; 2 evőkanál olívaolaj; 1 teáskanál őrölt kömény; 2 teáskanál méz; 1 citrom leve; ½ teáskanál harissa paszta; vékony kenyérszeletek a szervírozáshoz.

Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a sárgarépát, majd főzzük egy edényben sós vízben, amíg meg nem puhul. Szűrjük le és tegyük ételfeldolgozóba az olajjal, köménnyel, mézzel, citromlével és a harissa pasztával. Keverjük sima állagúvá. Fűszerezzük egy kevés sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ízleljük meg és ha szükséges, adjunk még hozzá citromot, sót, borsot vagy harissa pasztát – ízlés szerint.

2. Thai zöld kókuszos-halas curry

Hozzávalók: 2 evőkanál növényi olaj; 3 mogyoróhagyma vékonyra szelve; 2 gerezd zúzott fokhagyma; 2-3 evőkanál zöld curry paszta; 2x400ml konzerves kókusztej; 100 ml csirke- vagy hal alap; 2 evőkanál halszósz; 1 teáskanál cukor; 3 lime levél; 12 koktélparadicsom, félbevágva. 600 gramm fehér halfilé, 3 centiméteres darabokra vágva; marék zöldbab, összevágva; maroknyi borsó padlizsán; friss koriander és 2 lime, negyedekre vágva, a díszítéshez.

Easy-Thai-Coconut-Curry-White-Fish

Melegítsük meg az olajat wok-ban, a mogyoróhagymát és a fokhagymát kevergessük, míg meg nem puhul. Adjuk hozzá a curry pasztát és kevergetve főzzük, míg illatos nem lesz. Majd adjuk hozzá a kókusztejet, az alaplét, a halszószt, cukrot, lime leveleket és a paradicsomokat – forraljuk fel a keveréket. Pároljuk 10 percig.

Ezután rakjuk bele a halat, a babot és a borsó padlizsánt, majd tovább pároljuk az egészet lefedve, kb. 5 percig, vagy amíg a hal meg nem főtt.

Osszuk szét a curry-t négy különböző tálba. Díszítsük korianderrel és chili-vel. Rizzsel és lime-mal tálaljuk.

3. Ropogós indiai Samosas tészta (rágcsálnivaló)

 Hozzávalók: napraforgó olaj; ½ teáskanál őrölt kömény; 1 teáskanál őrölt kurkuma; 1 vöröshagyma, finomra vágva; 1 teáskanál gyömbér, frissen reszelve; 300 gramm friss rák hús; 2 evőkanál vágott koriander; 1 hosszú piros chili, finomra vágva; 1 citrom leve; ½ citrom héja; 4 újhagyma, apróra vágva; 8 darab filo rétestészta; chutney mártás a szervírozáshoz.

Melegítsük fel a sütőt 180 fokra (gázon 4-es fokozatra). Melegítsük meg 1 evőkanál olajat serpenyőben és adjuk hozzá a fűszereket, a hagymát és a gyömbért. Rendszeresen kevergetve süssük kb. 2 percig. Adjuk hozzá a rák húst, a koriandert és a chili-t. Jól vegyítsük össze és főzzük további 2-3 percet. Vegyük le az egészet a tűzről, keverjük bele a citromlét, szórjuk bele a héjat és az újhagymát.

Készítsük ki a filo rétestésztákat. Egy darabot vegyünk elő, ecsettel kenegessük meg olajjal és hajtsuk félbe hosszában. Rakjunk egy kanálnyit rá a keverékből egyik sarkába és hajtogassuk össze a tésztát, mintha egy háromszöget alkotnánk. Folytassuk a hajtogatást a csík mentén, a széleket egy kis olajjal megpecsételve. Ismételjük meg a műveletet mind a 8 darab samosas esetében.

Majd rakjuk a háromszögeket (a varrás oldalával lefelé) tepsibe és süssük az előmelegített sütőben 15-20 percet, vagy amíg aranyszínű és ropogós nem lesz. Salátával és chutney-vel kínáljuk.

4. Fekete áfonyás puding

Hozzávalók: 10 darab amaretti keksz, összezúzva; 2 teáskanál Grand Marnier likőr/pálinka vagy sherry;  200 gramm fekete áfonya; 2 x 500 ml vanília öntet vagy puding; extra Grand Marnier; 1-2 evőkanálnyi porcukor; 300 ml tejszín; pirított mandula a tálaláshoz.

BlackberryTrifle_1000x500

Helyezzük az összetört kekszeket alapként a szervírozáshoz előkészített üveg tálkákba. Szitáljunk egy kis Grand Marnier-t rájuk. Rakjuk bele a tálba az áfonyákat is, majd öntsük rájuk a kész vaníliaöntetet vagy pudingot. Hűtsük a szervírozásig.

A kínálás előtt keverjük össze habverővel a Grand Marnier-t, a porcukrot és a tejszínt, majd kanalazzuk rá a desszert tetejére. Végül díszítsük egy kis pirított mandulával!

5. Áfonyás-sajtos sütemény

Hozzávalók:

Az alaphoz: 75 gramm Digestive keksz; 25 gramm vaj; 2 teáskanál golden szirup.

A sajtsütihez: 300 gramm zsíros krémsajt; 65 gramm porcukor; 1 citrom leve és reszelt héja; 200 ml tejszín.

A tetejére:  1 teáskanál kukoricaliszt; Fél citrom leve; 2 evőkanál víz; 40 gramm porcukor; 200 gramm áfonya.

Tegyük a kekszeket egy műanyag zacskóba, zárjuk le a tetejét, majd egy sodrófával menjünk végig rajtuk, hogy összetörjenek. Melegítsük a vajat és a golden szirupot kis edényben, olvadásig, majd keverjük hozzájuk a kekszdarabkákat. Jól vegyítsük össze. Osszuk fel a keveréket 8, 75 ml-es szív alakú szilikon sütőformába. Teáskanállal segítsünk, hogy jobban belenyomódjanak. Hűtsük, amíg elkészítjük a tölteléket.

Egy tálba keverjük össze a krémsajtot, porcukrot és a citromhéjat, jól összevegyítve őket. Habverővel, fokozatosan adjuk hozzá a citromlét és a tejszínt is, amíg sima és vastag anyagot nem kapunk.

A keveréket kanalazzuk az alappal már kibélelt szilikonformákba. Egyengessük jól el a tetejüket kanál hátuljával. Hűtsük 5 órán át vagy akár egész éjjel.

Az áfonyás öntet elkészítéséhez tegyük egy kisebb edénybe a kukoricalisztet, keverjük bele a citromlét és kavargassuk simára.  Adjuk hozzá a vizet, cukrot és az áfonyát. Főzzük közepes lángon 2-3 percig, keverjük, míg az áfonyák puhulni nem kezdenek, a szósz pedig besűrűsödik és gazdag áfonya színt kap.

Hagyjuk kihűlni, fedjük be és hűtsük, amíg el nem kezdjük kínálni.

Természetesen felszolgálás előtt vegyük ki a szilikonformákból a kész süteményt. Segítsük a mozdulatot kis spatulával. A tálra rakosgatás után kanalazzuk a tetejükre az áfonyás lét.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás: