A vakság fő okát csökkenti a mediterrán étrend?

Az időskori makuladegeneráció gyökere a rossz táplálkozás

Sokat hallhattunk már a mediterrán étrend jótékony hatásairól. Talán meglepő, de ez az étkezési mód egy új kutatás szerint jelentősen mérsékeli a vakság kialakulásának fő okát is.

A mediterrán jellegű étkezésnek számos áldásos hatása van. Nem kevés tanulmány mutatta már ki, hogy akik ezt az étrendet követik, azoknak jobb az egészségük. A nem megfelelő táplálkozás fontos szerepet játszik a korral összefüggő degeneratív szembetegségek – vagyis a makula degeneráció (AMD) – kialakulásában. Amerikában ez a betegség vezető oka a látásvesztésnek az idősek körében.

Foto:pixabay.com

„Az vagy, amit megeszel – hangsúlyozta dr. Emily Chew, a Szemészek Amerikai Akadémiájának szóvivője és a kutatócsoport tanácsadója, amely irányította a kutatást. – A krónikus betegségek, így a makuladegeneráció, a demencia, az elhízás és a diabétesz, mind a rossz táplálkozásban gyökereznek. Ideje leszokni az egészségtelen étkezésről, ahogyan a dohányzásról is!”

Ha a mediterrán diéta hatására helyet kapnak az egészséges zsírok, mint pl. az olívaolaj és a magok, az nem jár azzal, hogy hízni kezdünk – derül ki egy friss kutatásból.

Ezért nem hízunk a mediterrán étrendtől, ha jól csináljuk

A tanulmányhoz a kutatók közel 5 ezer embert elemeztek Hollandiában, 55 éveseket és ennél idősebbeket. Azok, akik szigorúan követték a mediterrán étrendet, 41 százalékkal kisebb eséllyel szembesültek késői stádiumú időskori makuladegenerációval, mint azok, akik nem követték az étrendet.

Foto:pixabay.com

S hogy milyen is a mediterrán étrend?

Ez a táplálkozás előnyben részesíti a gyümölcsöket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát, olíva olajat, halat. A tanulmány szerint ezek önmagukban nem csökkentik a késői stádiumú AMD rizikóját, de együtt jelentős mértékben mérsékelik a vakságot okozó időskori makuladegeneráció esélyét.

Foto:pixabay.com

A tanulmány ugyanakkor nem bizonyíthatta az ok-okozati összefüggést.

Az időskori makuladegeneráció a kiváltója a központi látás elvesztésének, amely pedig nagyon fontos az olyan mindennapi tevékenységek elvégzéséhez, mint az olvasás, írás és vezetés. 1,8 millió amerikait érint, s a szám csak növekedni fog a kutatók előrejelzése szerint – 2020-ra elérheti a 3 milliót.

A felfedezéseket a kutatók az Ophthalmology szaklapban közölték.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.