A Tao segít a fogyásban?

Azok számára, akik fogyni akarnak, a Tao filozófiája hatalmas értékkel bír. Az elhízás technológiai oka a tévé és a számítógépek, valamint a testmozgás hiánya és a nem megfelelő étkezés.

Fogyasztók milliói igyekeznek étellel betölteni a spirituális és kulturális űrt. A sok főzőshow műsor nézése arra késztet, hogy bármi problémád van, megoldás helyett egyél.

Foto:pixabay.com

 

 

Hogyan kerülhetünk ki ebből a csapdából? Hogyan törjük meg ezt az ördögi kört? Bátorság kell ahhoz, hogy belenézzünk a tükörbe és elismerjük, hogy valami nincs rendben.

Sokan nem tekintik betegségnek a rossz hangulatot vagy a negatív érzelmeket. A taoista gyógyászatban ezeket jelzéseknek tekintjük, amelyek a chi megbomlásáról tájékoztatnak.

Milyen a taoista gyógyászat?

Le kell mondani minden ételről, amit szeretünk?

Egyáltalán nem! A fölösleges étkezés elleni harc egyik módja, hogy kis adagokat eszünk. Az otthoni tálaláskor ne tegyük az összes ételt az asztalra, mert gyakran csak a szemünk kívánja és nem a gyomrunk. A túlevés az, ami hizlal. Minden falatot ízleljünk, és jól rágjunk meg, legyünk jelen az evés pillanatában. Amikor tévénézés közben eszik valaki, észre sem veszi a mennyiséget, és közben rengeteg negatív energiát juttat a szervezetébe. Jobb átélni egy parányi kitűnő ízt, mint betegre tömni magunkat. A taoisták a minőséget választják a mennyiség helyett, ez a derűjük forrása. 
Az evés is lehet szenvedélybetegség, mely önbizalomvesztéssel és boldogtalansággal járhat.

Vajon a kínaiak miért isznak meleg teát az étkezés előtt?

A meleg tea segíti az emésztést és csökkenti az éhség érzetet. Az étkezés után fogyasztott hideg italok megszilárdítják az ételben lévő zsiradékot, így nehezen emészthetők. Ha rátudunk állni ételeink efféle tudatos élvezetére, az egészség és az öröm a miénk lehet.

A kínai taoizmus szerint az egészséges élethez és a karcsú alakhoz vezető út az 5 elem szerinti egészséges táplálkozáson keresztül vezet.

Minden ember számára vannak bizonyos élelmiszerek, melyek saját típusának megfelelnek. Ezáltal gyorsabb és könnyebb a fogyókúra.

A taoizmus – minden dolog eredetének, az emberek és a világmindenség közti harmóniának a filozófiája – öt elemre osztja az univerzumot és a természetet, ezek pedig az emberi létet is meghatározzák.

A fa, a tűz, a föld, a fém és a víz titokzatos hatással vannak életünkre, befolyással vannak szervezetünkre, meghatározzák vérmérsékletünket. Segítenek megtalálni a számunkra legmegfelelőbb táplálékot, amely megőrzi egészségünket.
Ezen elv alapján táplálkozástudósok összeállították az alábbi diétát.

A TAO-diéta működése

Ez a diéta napi 1200 kalóriát tartalmaz. Alkotórészeik mindig kiegyenlítik egymást. Minden tápanyagot hozzárendeltek a különböző alapelemekhez (pl.: erősen fűszeres – fém, édes – föld stb.) Minden emberhez közel áll valamelyik alapelem. Hogy Ön milyen típus, megtudhatja tesztünkből. 

ilyen típus Ön?

Mielőtt elkezdené a diétát, csinálja meg a tesztet! A Tao tanítása szerint az öt elemnek (fa, tűz, föld, fém, víz) megvan a saját ízlésvilága. Nézze meg a fényképeket. Mindegyik az elemhez tartozó tipikus táplálékot tartalmazza. Döntse el, melyik az Ön eleme. Ha két ízlésirányt jelölt meg, variálja azokat a diéta idején kedve szerint.

Föld – Szereti az édességet? Akkor az Ön eleme a föld. Kedvenc színe a sárga. A mellérendelt szervpár a lép és a hasnyálmirigy, valamint a gyomor. Az édes élelmiszerek (borsó, padlizsán, bab, sárgarépa, burgonya, édesburgonya, kukorica, köles, rizs, mandula, dió) tesznek Önnek jót. És minden, ami édes: méz, cukor, édességek (Vigyázat! Kalória!). Erős oldalai – koncentráció, világos, racionális gondolkodás – kibontakoznak és nem esik könnyen hiábavaló töprengésbe.

Fa – Savanyú – és ön máris elemében érzi magát. Kedvenc színe a zöld. Ehhez az elemhez rendelt szervek a máj és az epehólyag. Ne terhelje meg őket túl sok hússal és alkohollal. A kiegyensúlyozott táplálkozás sok savanyúval természetes karcsúvá és arányossá teszi Önt. Kenyér, író, gyümölcslevek, joghurt, csírák, nyers gyümölcsök, tejszín, paradicsom, ecet – ezeket szabad az étrendnél előnyben részesítenie. Alkalomadtán ehet édesvízi halakat, marhahúst, csirkét is. Így bontakozik ki erőssége: a tolerancia türelem és a rendkívüli hajlékonyság.

Fém – Ön szereti az erős ízt. Kedvenc színe a fehér. A szervek: a tüdő és a vastagbél. Egyen ánizst, bazsalikomot, cayenne borsot, chilit, curryt, gyömbért, vöröshagymát, fokhagymát és zöldfűszereket. Ezek erősítik az energiaáramlást. Erős oldalai – az együttérzés és az igazságosság – tartást adnak Önnek. Könnyen le tud fogyni. Ha kiegyensúlyozatlannak érzi magát és bőre egyre szárazabb lesz, ne vigye túlzásba a diétát, ne egyen túl erőset.

Tűz – A keserűt részesíti előnyben? Akkor az Ön eleme a tűz. Kedvenc színe a piros. Ehhez az elemhez rendelt szervpár, a szív és a vékonybél. Egyen articsókát, avokádót, brokkolit, endívia salátát, zsázsát, gombát, póréhagymát, bambuszt, zellert, spárgát. Igyon gyakrabban teát, kávét és édesítőszer nélküli kakaót. Így tudja megtartani energiaszintjét. Ha ebben zavar keletkezik, kimerül alkotóereje. A következmény: érzékenység. Ilyenkor még több keserűt kell ennie, és akkor újra vidám lesz.

Víz – Az Ön íze a sós. Kedvenc színei a kék és a fekete. Ezen elemhez rendelt szervpár a vese és a húgyhólyag kiegyensúlyozott energia esetén eleget tesznek kiválasztási funkciójuknak. A kínai tan szerint a sósak közé sorolandók: algák, vaj, tojás, sajt, oliva, tofu, tengeri halak, tenger gyümölcsei. Az Ön erőssége a bátorság és a megbízhatóság. Ha nehezen fogy le, abban vízháztartása a hibás. Csökkentse a sófogyasztást.

ciztomos tea1

Foto:123rf.com

 

Forrás: Csak a Nőknek


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.