A réz lehet az elhízás elleni harc kulcsa

Rézhiányos szervezetben nehezebben mozgósítható a zsírszövetekben tárolt energia.

Könnyen lehet, hogy az utóbbi évek legfontosabb, elhízással kapcsolatos felfedezését tették a Lawrence Berkeley laboratóriumban (Berkeley Lab). A neves tudományos műhely kutatói Chris Chang vezetésével a réz szerepét vizsgálták a zsírszövetek működésében.

„Megállapítottuk, hogy a réz jelenléte alapvetően fontos a zsír energiává alakításához – jelentette ki Chris Chang. – “A fém szabályozóként működik; minél több a réz, annál több zsír bomlik le” – tette hozzá. Az eredmények újabb kérdéseket vetnek fel; a kutatók legközelebb azt vizsgálják, hogy a réz hiánya vezethet-e elhízáshoz. Chang és csapata feltételezi, hogy a rézzel vissza lehetne állítani az emberi szervezet természetes zsírbontó működését.

A réz főként kagylókban, leveles zöldségekben, gombákban, olajos magvakban és babfélékben található. Nagyjából 700 mikrogramm fogyasztását javasolják naponta, de az amerikaiak háromnegyede ennél kevesebbet visz be.

„Rezet a szervezet nem tud előállítani, ezért a beviteléről gondoskodni kell. Amerikában, ahol az emberek kevés rezet fogyasztanak, népbetegség az elhízás – részletezte a kutató.

A szakemberek a túlzott rézfogyasztástól is óvnak, ez más, alapvető fém, például a cink szintjét is megbolygatja a szervezetben, ami szintén káros lehet. A Berkeley laboratóriumban egereken kísérleteztek, és közvetett módon vizsgálták a réz szerepét. Az egereknél a rézanyagcsere ritka, genetikai eredetű megbetegedését, a Wilson-kórt idézték elő. Ilyenkor a réz a májban halmozódik fel, és nem képes az epével távozni a szervezetből.

A kutatók megállapították, hogy a Wilson-kóros egerek mája kevés zsírt raktároz, miközben testükön nagy zsírpárnák alakulnak ki. Májszöveteik rézszintje a betegség következtében magas volt, fehér zsírszöveteik réztartalma viszont alacsonyabb, mint amit a kontrollcsoportnál mértek.

A kutatók a pontos biokémiai mechanizmusokat is feltérképezték, és arra jutottak, hogy a réz nem közvetlenül a zsír energiává alakítását segíti, hanem fékezi a zsírbontást fékező folyamatokat.

A túlsúlyos lánycsecsemőknél később nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség és más, metabolikus eredetű rendellenesség, mint a szintén az átlagosnál súlyosabb fiúknál.

Veszélyesebb az elhízás a kislányokra

Az elhízás ma már globális probléma, ami több mint 600 millió embert érint világszerte, de főként a fejlett országokban. Nőknél sűrűbben fordul elő, mint férfiaknál, és a vezető megelőzhető halálokok között tartja számon az orvostudomány.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.