A licsifogyasztás 9 előnye

Nagy előnyben vannak nyáron az ízletes gyümölcsök rajongói! Ilyenkor élvezhetjük a különleges licsi gyümölcsöt is, melynek legalább kilenc fontos egészségügyi előnye van.

Korábban talán kevesebben, manapság azonban egyre többen próbálnák ki ezt a finom, de kevésbé ismert gyümölcsöt – a licsi evés nagyon egészséges, érdemes beiktatni étrendünkbe.

Botanikailag a licsi a Sapindadaceae családba tartozik, és olyan területeken őshonos, mint Kína, Tajvan és Dél-kelet Ázsia. Közepes méretű, lassan növekvő örökzöld fán terem, többnyire kerek vagy ovális a formája. A licsi gyümölcsöt durva, piros, eltávolítható héj borítja, belül azonban áttetsző, fehér, édes, lédús a húsa.

A licsi gyümölcsnek igen figyelemreméltó a tápértéke. C-vitaminban gazdag, 100 grammonként 72 mg C-vitamint tartalmaz. Szintén sok benne a réz, a foszfor, nátriumtartalma pedig alacsony. Nagy mennyiségű B-komplex vitaminnal szolgál és igen jelentős rost-forrás. Az oligonol polifenolnak antioxidáns és vírusellenes tulajdonságai vannak. A licsi túlzásba vitt fogyasztása ugyanakkor nem ajánlott – bőrkiütések és pattanások jelentkezhetnek a „túladagolás” következtében.

Az egészséges licsi számos előnyét azonban már az ősi Kína könyveiben is leírták. Kínában és Indiában jól ismerik áldásos hatásait: tápanyagokban és vitaminokban gazdag, számos betegség ellen felveszi a harcot, segíthet a bőrproblémákon, elősegítheti a szervezet megerősítését és a gyermekek növekedését. Lássuk, mely betegségek ellen hasznos a licsi:

1. Rák

A licsinek rák-ellenes tulajdonságai vannak. Pépje olyan flavonoidokkal rendelkezik, melyek segítenek felvenni a harcot halálos betegségek ellen, mint amilyen a rák. Flavonokat, quercetin és kaempferol vegyületeket tartalmaz, ezek az összetevők jelentősen csökkentik a rákos sejtek szaporodását. A mellrák megelőzésében is rendkívül hasznos!

2. Szívbetegségek

Az egészséges licsi normalizálja a vérnyomást és a szívritmust, vagyis védelmet nyújt a stroke és a koszorúér-betegségek ellen. Napi 1 pohár licsi lé helyrehozza a szívritmust, a pulzusszámot. Ez a gyümölcs tartalmazza a második legnagyobb mennyiségű polifenolt, mely a szív egészségét fenntartja. Antioxidáns hatása javítja az immunrendszert, lassítja a szürkehályog kialakulását, valamint minden, szív- és érrendszeri betegség megelőzésében hatásos.

3. Emésztés

A licsi gyümölcs fenntartja a normális emésztést – a gyomor tiszta, az étvágy javul, hatásos a gyomorégés-, gyomorproblémák ellen. Növeli a szervezet energiaszintjét, hozzájárul a jó közérzethez – így a család minden tagjának érdemes rendszeresen alkalmaznia. A licsi magnak ezen felül olyan tulajdonságai vannak, melyekkel segít a bélrendszeri problémákon és megszabadítja a szervezetet a bélférgektől. A licsi oldható rostot tartalmaz, a bélproblémákra pozitív hatással van, távol tartja a gyomortól a mérgező vegyületeket és segít tisztán tartani a vastagbelet.

4. Egészséges csontok

A licsi foszforban és magnéziumban gazdag, hozzájárul az egészséges, erős csontok fenntartásához; a réz és a mangán erősíti a törékeny csontokat. A cinkkel együtt a réz növeli a D-vitamin hatékonyságát, mely növeli a kalcium felszívódását – és erről köztudott, hogy az egészséges csontok fenntartásában élen jár.

5. C-vitamin

A licsi gyümölcs kiváló C-vitamin forrás –  melyet szervezetünk nem állít elő természetesen. A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása hozzájárul, hogy testünk ellenálló legyen a fertőző ágensekkel-, valamint a káros szabad gyökökkel szemben. Segít megfázás, torokfájás, láz esetén. A C-vitamin a bőr számára is hasznos, amellett, hogy a csontok, szövetek szempontjából igen fontos.

6. Oligonol

Ez az alacsony molekulatömegű polifenol is bőségesen megtalálható a licsiben. Antioxidáns és influenza-ellenes tulajdonságokkal bír, de ezen felül javítja a vérkeringést, csökkenti a testsúlyt és védi a bőrt a káros UVA-sugarak ellen. Az oligonol csökkenti a zsírt, sőt az edzések utáni kimerültséget, növeli ellenben az állóképességet, és hatására kevesebb ránc, barna folt lesz a bőrön.

7. B-vitamin

A licsi evés B-komplex vitaminokkal is elhalmoz bennünket: tiaminnal, riboflavinnal, niacinnal és folsavval. Ezek segítenek a szervezetnek lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat. Nagy mennyiségben tartalmaz a licsi béta-karotint, mely erősíti az immunrendszert, javítja a máj és más szervek működését.

8. Súlycsökkentés

Mivel a licsi evés nagyon kevés kalóriát juttat szervezetünkbe, nincs benne telített zsír és koleszterin sem; rostban viszont gazdag, nagyon hasznos tehát a licsi azok számára, akik fogyni szeretnének.

9. Javul a bőr megjelenése

A licsi segít táplálni a bőrt, csökkenti annak zsírosságát, így a pattanások kialakulása kevésbé lesz esélyes. Finomítja a bőrt, kevesebb folt jelentkezik rajta.

Nem is kérdés tehát, hogy a licsi fogyasztásával jól járunk. Ha még nem próbáltuk ki ezt az egzotikus, mutatós gyümölcsöt, a meggyőző érvek után bátran induljunk a felkutatására. Ne hiányozzon a gyümölcsöstálról!

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.