A legjobb tippek, hogy 7 koffein és cukor nélkül is energikusak maradjunk

Könnyű úgy egész nap pörögni, hogy öt kávét ittál meg, és három tábla csokit küldtél utána. De hogyan tudsz energikus maradni, ha nem terheled le a szívedet, a májadat, és nem gyűjtesz be plusz kilókat?

Íme, néhány egyszerű tipp, hogy – bármit is csinálsz – délután és este is friss, aktív lehess. 

Energiánk megőrzésének egyik fő kulcsa a jó alvás. Most eláruljuk, hogyan kerülhetsz a legjobb formába!

Gyakran egyél, kis adagokat.

A modern ember egyik nagy problémája, hogy akkor eszik, amikor épp ideje van rá, s rögtön óriási adagokat. Ez rendkívüli módon leterheli a gyomrot, aminek eredményeként aztán letargia lesz úrrá rajtunk. A legjobb, ha két-három óránként eszünk, de csak kis adagokat. Ha épp nem vagyunk igazán éhesek, együnk meg egy joghurtot vagy egy gyümölcsöt, ez segít magasan tartani az energiaszintünket. Sokkal jobban járunk ezekkel a kajákkal, mint egy kávéval vagy egy tábla csokival, hiszen míg a koffein és a cukor feldob, de aztán lehúz, a joghurt és a gyümölcs másfél-két órán át is éberen tartja a figyelmedet. 

Reggeliz, bármennyire is macerás.

A dietetikusok arról számolnak be, hogy azok, akik nem reggeliznek, mindig fáradtabbnak érzik magukat délután, mint reggeliző társaik. Ha tehát eddig semmit nem ettél ébredés után, most változtass ezen a szokásodon. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. Meglátod, anyagilag is jót tesz majd ez a felállás, hiszen ha nem reggelizel, az ebédre is többet fogsz költeni, és hamarabb éhezel meg, hogy vacsorázz… ami még egy vacsit jelent este tíz után. A reggeli tojásrántotta szalonnával, ezzel szemben fillérekből megvan, még otthon.

Fotó: 123rf.com

Limitáld a koffein-cukorbevitelt.

Ahogy azt fentebb írtuk, a koffein és a cukor tulajdonságai közé tartozik, hogy egy rövid időre teljesen feldob, ezt követően azonban törvényszerűen fáradtabbnak fogod magadat érezni, mint korábban. Kicsit hasonló az egész a másnapossághoz, csak jó esetben itt nem fáj a fejed. Ha a melóhelyen érzed, hogy punnyadsz, ne az automatából szakíts ki rögtön egy szelet csokit, hanem inkább legyen nálad valamilyen proteinforrás: kemény tojás, tonhalas szendvics vagy proteinszelet, ami a sportboltokban és a fitnesz-központokban lelhető fel (érdemes előre feltankolni ilyesmiből). 

Tudtad, még ha nyolc órányi pihenés esetén sem biztos, hogy a szervezeted kialussza magát?

Energiahozó alvástippek

Sétálj néha egy kicsit.

Ha van rá lehetőség, ebéd után sétálj egyet, a mozgás ugyanis felélénkít. Ne kardiós edzésre gondolj, ami felgyorsítja a pulzusodat, hanem aerob mozgásformára, mint amilyen a séta. Ráadásul a természetes fény segít, hogy hormonálisan is rendben légy, és élénk maradj. Igen, még télen is, amikor az eget többnyire hó- és ködfelhők borítják. Hát még nyáron!

Foto:pixabay.com

Figyeld az energiaszintedet…

…é alakítsd ennek megfelelően a napi teendőid sorát. Van, aki délelőtt pörög igazán, míg mások ebéd után, megint mások este igazán hatékonyak. Ha ismered magad, már nyert ügyed van, hiszen akár kötött iskolai órarenden vagy munkaidőn belül is be tud osztani a teendők nagy részét. Akkor végezz igazán megterhelő feladatokat, amikor az energiaszinted a lehető legmagasabban van. 

Olyan emberekkel vedd körül magad, akik feldobnak.

Mondhatnánk úgyis, hogy építsd le az energiavámpírokat, de nem akartunk ennyire negatívak lenni. Akárhogy is, ügyelj arra, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik építő hatással vannak rád, feltöltenek, s ne pedig olyanok, akik alaposan lehúznak az állandó panaszkodásukkal és „igen, de” attitűdjükkel. Ha különösen kiborítóak a kollégák, töltsd fel magad a barátaid, a családod építő társaságával.  

Foto:pixabay.com

Aludd ki magadat – éjszaka.

Sokan akadnak – különösen a diákok, a szabadúszók és a nyugdíjasok körében – akik éjszaka csak négy-öt órákat alszanak, viszont délután ledőlnek egy-két órára. A szakértők szerint ez hosszútávon nem a legjobb stratégia, mivel a szervezetnek rendszeres, 7-8 órás alvásra van szüksége, amely több REM-ciklust is magában foglal (ehhez egy órácska semmiképp se elég). Nem csoda, ha gyakran fáradtabban ébredünk, mint voltunk.

Foto:123rf.com

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.