A kutatók egy érdekes elhízás elleni szert találtak a sivatagban

Megtisztított homokszemcsék jelenthetik a következő lépcsőt az elhízás elleni küzdelemben, miután a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói kimutatták, hogy ezek meggátolhatják a zsírok és szénhidrátok felszívódását a szervezetben.

Az elhízás súlyos közegészségügyi probléma, amely becslések szerint több mint 1,9 milliárd embert érint a Földön, illetve a felnőtt lakosság mintegy negyedét Magyarországon. Számos krónikus betegség kialakulásának kockázati tényezője, beleértve szív- és érrendszeri kórképeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és rosszindulatú daganatos megbetegedéseket egyaránt. Ennek ellenére egyelőre igen szűkös az olyan terápiás eszközök palettája az orvostudomány kezében, amelyek nemcsak hatékonyak, de nemkívánatos mellékhatásoktól is mentesek, legyen szó akár hasmenésről, puffadásról vagy alhasi fájdalomról. E téren hozhat áttörést ausztrál kutatók felfedezése.

Foto:pixabay.com

 

Mint az a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) közleményében olvasható, az egyetem kutatói dr. Paul Joyce vezetésével vizsgálataik során megállapították, hogy a tisztított homokból kivont porózus szilícium-dioxid potenciális gyógyszerhatóanyag lehet ilyen célokra.

A mesterségesen megformázott részecskék alkalmasak arra, hogy megkössék az emésztőenzimeket, zsírokat és cukrokat a tápcsatornában, gátat szabva így utóbbiak felszívódásának. „Kutatásunk kimutatta, hogy a porózus szilícium-dioxid helyileg a bélrendszerben korlátozza a zsír- és szénhidrátemésztést, -felszívódást, ezáltal elhízás elleni hatást kifejtve. Fontos továbbá, hogy ez a kíméletes mechanizmus valószínűsíthetően mellékhatások nélkül biztosít klinikailag hatékony segítséget a súlycsökkentéshez”

– fogalmazott Joyce.

 

A kutatócsoport egyelőre laboratóriumi körülmények között vizsgálta a szilícium-dioxid hatását a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételek emésztésére. A vizsgálatokból kirajzolódott, hogy a részecskék akkor funkcionálnak a legoptimálisabban, ha átmérőjük 6 és 10 nanométer közötti. „A következő lépés, hogy eredményeinket állatkísérletek során is megerősítsük” – árulta el Joyce. „Az elhízás egy teljességgel megelőzhető betegség. Ez pedig egy jelentős előrelépés afelé, hogy leküzdhessük a világ egyik leginkább megelőzhető egészségi problémáját” – tette hozzá.

South Beach diéta: Hogyan működik, fázisok, előnyök, hátrányok, és még sok minden más

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.