A férfiak fogyókúrája

Fogyókúrázó férfi? Már a gondolat is abszurdnak tűnik, pedig egyre több férfi dönt úgy, hogy leszámol súlytöbbletével.

A világméretű elhízás-járvány mindkét nemet érinti, a súlyfelesleggel összefüggő, elsősorban szív- és érrendszeri fokozott kockázat viszont inkább az erősebb nemet fenyegeti.

Veszélyes alma

 

Minden óvodás tudja, hogy az alma egészséges gyümölcs. Az alma mint elhízás-típus azonban kifejezetten veszélyes, alattomosan öli meg áldozatait. A férfiakra 100%-ban az alma típusú elhízás jellemző, és a nők esetében is egyre gyakoribb ez a forma. Az alma és körte típus összehasonlításakor derült fény arra, hogy azonos mennyiségű elraktározott zsír birtokában a körte csoport inkább esztétikai gondokkal küszködik (bár izületi panaszok vagy visszér-betegség gyakrabban fordul elő ebben a csoportban), az alma típusra jellemző, a hasüregben felhalmozódó zsír viszont komoly keringési betegségek forrása és rizikófaktora.

elhízás

Az utóbbi évek kutatásai alapján a zsírszövet nem csak a szervek kipárnázását és éhínség esetén a szervezet túlélését biztosító “éléskamra”, hanem egy újonnan felfedezett, nagyon aktív endokrin szerv. Kiderült, hogy a bőr alatt elhelyezkedő zsírsejtek működése nagyban eltér a hasüregben található, endokrin szervként működő zsírsejtekétől. A hasi zsírsejtekből nagy mennyiségben szabadulnak fel az ún. adipokinek, amelyek biológiailag igen aktív anyagok, a cukor- és zsíranyagcserét egyaránt kedvezőtlenül befolyásolják . A hasi zsírsejtekben a gyulladást jelző anyagok termelése is fokozott, amely negatív hatással van a vérzsírok szintjére és az inzulinrezisztenciára.

Az elmúlt 20 évben a hasi típusú elhízás előfordulása drámaian megnőtt, a férfiak esetében közel 30%-kal, a nők esetében majdnem 20%-kal. A legerőteljesebb növekedés a fiatal, 20-40 éves férfiak között figyelhető meg, jelentősen emelkedett ebben a csoportban a szívinfarktusok és az infarktusos halálozás előfordulása. A koszorúér-betegségen kívül a magas vérnyomás -betegség és a cukorbetegség (és ezek megelőző állapotai) előfordulása is nőtt az alma típusú elhízottal között és egy új betegség is meghatározásra került: a metabolikus szindróma.

Korai diagnózis – vége a struccpolitikának

 

A tudatos odafigyelés és néhány egyszerű, otthon is elvégezhető mérés a hasi elhízás ellenőrzésében képes a fokozott kockázat csökkentésére. Az otthoni méréseket érdemes hetente elvégezni, így az alattomos változások leleplezhetőek. Ezekben nyújt segítséget a Kalkulátorparkban található kalkulátorok. Az orvosi rutinvizsgálatokra normál esetben fél-egy évente, fokozott rizikó esetén gyakrabban kerüljön sor.

Férfi fogyókúra – fókuszban a pocak

 

Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság táplálkozási és életmódbeli szokásokat vizsgáló felmérése alapján a férfiak egyre nyitottabban fordulnak a fogyókúra felé, az összes fogyókúrázó 26%-a férfi. A testsúly tudatos kontrollálása a fővárosban és megyeszékhelyeken élő, középkorú, értelmiségi, gyakran vezető beosztású férfiakat jellemzi leginkább, számukra a jó megjelenés és az egészség megőrzése egyaránt fontos. A férfiak immunisak a magazinok és tv-reklámok hamis szépségideáljaira és nőismerőseik testsúlyukra vagy pocakjukra vonatkozó csípős megjegyzései is hidegen hagyják őket. A fogyókúra abszolút megszervezett folyamat, általában alapos tájékozódás előzi meg, amely a tudományos megalapozottságra is vonatkozik. A férfiak a kúra betartásában általában kitartóak.

Fotó: 123rf.com

Egyedülálló férfiak esetében gondot jelenthet a megfelelő, fogyást elősegítő étkezés, ezért az egyszerű, hideg ételekből álló étrendet részesítik előnyben, és nem riadnak vissza a különféle, akár bizarr “monodiétáktól” pl. olajos mag diéta vagy kenyér-bor diéta. A párkapcsolatban élő férfiak a szakember által előírt étrendet pontosan követik, de általában párjukkal együtt fogyókúráznak.

Férfiak esetén kis százalékban fordul elő a nőkre kifejezetten jellemző szénhidrát-függőség, mert inkább a sós és fűszeres ízek vonzzák őket, és a nassolás is ritka. Jellemző viszont a túlevés, nagy mennyiségek elfogyasztása, és a zsírosabb ételek szeretete.

A táplálkozási szokásokban dominál a napi egyszeri vagy kétszeri főétkezés, gyakori a munkaebédeken (és vacsorákon) való részvétel és az alkoholfogyasztás. A testsúly csökkentése ennek a szokásrendszernek a megváltoztatását igényli.

A motorizáció okozta kevés mozgás a férfiakra is jellemző, fogyókúra kapcsán viszont könnyebben iktatják be a rendszeres mozgást, mint az étkezés megváltoztatását.

A társaság felmérése szerint a férfiak nagy része esztétikai okból kezd testsúly csökkentésbe, ezek a férfiak a pocakjuktól szeretnének megszabadulni. A második leggyakoribb a betegség miatt elkezdett fogyókúra, az egészség megőrzés, betegség megelőzés a harmadik helyen áll.

Esélyek

A fogyókúrázó férfiak jóval szerencsésebbek női sorstársaiknál. Párok esetében jól megfigyelhető, hogy ugyanannyi idő alatt a fogyókúrás utasítások pontos betartása mellett a férfi mindig gyorsabban kezd el fogyni, és súlyvesztése jóval látványosabb. Ennek oka a férfi és nő eltérő hormonális háttere. Kedvező az is, hogy a férfiak elsődleges, genetikusan meghatározott zsírraktára egy helyen, a hason van, míg a nőknek több testrészről kell a többletet leadni. Kedvezőtlen viszont , hogy a férfias hasi zsírraktár a bőr alatti zsírdepón kívül a zsigerek között a hasüregben elhelyezkedő zsírt is magába foglalja, és ez nem távolítható el helyi alakkorrekciós módszerekkel, csak jól összeállított diétával, általános fogyás részeként. Különösen előnyös tehát a minőségi, megfelelő mennyiségek bevitelét is megcélzó étrend és a has helyi korrekciója, amely a bőr alatti és a zsigerek közti zsírfelhalmozódás kezelésére is alkalmas.

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.