A fanyar birsalma- mire jó?

Különleges íze miatt sokan szeretik – a birsalmának azonban sokkal több előnyös tulajdonsága van annál, hogy finom!

Erősen savas, savanyú, olyannyira, hogy a szájat összehúzza. Fűszeres, fanyar íze ellenére sokan kedvence ez a gyümölcs – a birsalma nemcsak kellemes ízű ételek alkotórésze, de a gyomrunkra is igen jó hatással van. A Kaukázusból származik, elsősorban mediterrán területeken él, Iránban, Turkesztánban őshonos. Az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották, a görögök mitológiájában szerepel. Nekik és a rómaiaknak köszönhetjük a birsalma elterjedését. Ez a sárga, alakra inkább körtére emlékeztető gyümölcs késő ősszel terem, ha nem fogyasztjuk el hamar, akkor is hónapokig eláll, csak száraz helyen kell tartani.

A birsalma az ősi civilizációk nagyra becsült gyümölcse, lehet, hogy ő volt az Édenkertben az aranyalma?

Szereti a birsalmát? Íme a története

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.

Nyersen a legjobb fogyasztani, így őrzi meg leginkább értékes összetevőit, vagyis így a legegészségesebb. A nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget. A székrekedés hatékony ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma. Remek görcsoldó – menstruációs fájdalmakra is használható -, a bélgyulladást is gyógyítja. Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2-3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.

Foto:pixabay.com

Talán hihetetlen, de még reumás panaszokra, égési sebekre, fagyásra is jótékony gyógyír ez a gyümölcs. P-vitamin, azaz citrin tartalma miatt a birsalmát a népi gyógyászat a skorbut gyógyítására használta. Vérzékenység ellen szintén bevetették.

Mi készíthető a birsalmából?

A birsalma sajtot mindenki ismeri – talán ez is a legnépszerűbb étel, amely ebből a gyümölcsből készül. Mézzel készítik a különleges finomságot. A birsalmát főzve is fogyaszthatjuk. Savanykás ízét enyhíthetjük, ha fahéjat, szegfűszeget keverünk hozzá.  Ismert a birsalma-befőtt és a leves is, melyekbe kockákra vágva kerül a gyümölcs. Különleges ételek készítéséhez gyakorta használják a birsalmát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.