A diétázók is ihatnak tejet

Az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelően napi fél liter tejet tanácsos inni egy felnőttnek. A tejzsír kiválóan emészthető, nagy része lebomlás nélkül szívódik fel.

A tej az emlős állatok tejmirigyei által kiválasztott, bonyolult összetételű és felépítésű biológiai folyadék, mely tartalmazza az újszülött fejlődéséhez szükséges valamennyi tápanyagot – fogalmazta meg Bartha Zsolt belgyógyász, majd felsorolta a tej jó tulajdonságait. – Táplálkozás szempontjából a tejzsír, a tejfehérjék, a tejcukor, az ásványi sók s a vitaminok a tej legfontosabb összetevői. A tejzsír segít az áttétképzés csökkentésében, az immunrendszer erősítésében, a szív-érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a csontritkulás, a fogszuvasodás megelőzésében.

A tej jótékony hatása

A tejben lévő bioaktív anyagok segítenek fenntartani a szervezet harmonikus működését, megelőzik a betegségeket és gyógyítják a már meglévőket. Ezért a tejzsírban gazdag tejtermékeket egészségvédő élelmiszereknek nevezzük. A tejfehérjék aminosav összetételük miatt teljes értékűek. A tejcukor elősegíti a kálcium, a magnézium, a foszfor s más ásványi anyagok felszívódását. A tejcukorból képződő tejsav gátolja a vastagbélben nemkívánatos bélbaktériumok szaporodását, a kálcium-laktát gátolja a májban a zsírlerakódást.

A tejben lévő ásványi anyagok (kalcium, foszfor, kálium, nátrium, klorid, magnézium) könnyen felszívódnak – főleg fiatal és idős korban -, s a szervezet számára egyszerűen hozzáférhetőek. A tejben 14 féle vitamin található. A kálcium felszívódását és a csontokba beépülését segítő D vitamin, a felszívódásra kedvezően ható laktózt, a csontanyagcserében szerepet játszó fehérjéket, A-vitamint, magnéziumot és különféle mikroelemeket tartalmaz. – Leszel, amit eszel – tartja a mondás – idézte az orvos. – Ennek tükrében azt javaslom, hogy mindenki igya a neki való legjobb tejet. Kísérletezze ki, hogy milyen zsírtartalmú az optimális számára.

Gyermekeknek napi 2 deciliter, felnőtteknek 4-5 deciliter fogyasztását javaslom. Ez a mennyiség biztosítja a napi kalciumszükséglet 70 százalékát, a zsírszükséglet 15-20 százalékát, a szénhidrátszükséglet 7-10 százalékát. A nyers tejet érdemes fogyasztás előtt felforralni. A magyar átlag lakosság 10 százaléka tejcukor (laktóz) érzékeny. Ők nem isznak tejet, de ehetik a savanyított tejtermékeket, a kefirt, a yoghurtot, a tejfölt, mert ezekben lebomlott a laktóz és fogyasztásuk nem okoz panaszokat. Az üzletekben kapható tejkészítmények közül csak a valódit érdemes megvenni.

A tej- sport-és fogyókúrás, a kakaó-és karamell ízű italok tejipari melléktermékeket tartalmaznak, melyek nem pótolják a természetes tejet. A legjobb a valódi tejből otthon megfőzni a kakaót, karamellt. A yoghurtok közül azt tanácsos választani, amelyekben gyümölcs van. Jó tudni, hogy a gyümölcskészítményest ballasztanyagokkal egészítik ki. Az élőflórás tejtermékek (pro- és prebiotikumos) arra jók, hogy helyrebillentsék a bél flóráját valamint bélbetegeknek valók.

Tejzsír és diéta

A szervezet állandó koleszterin készlete 100-150 g. Közép-Európában a táplálékkal bevitt napi koleszterin mennyiség 400-740 mg fejenként, és ebben a tej és tejtermékek általában 70-100 mg-ot tesznek ki. Vagyis a táplálkozással bevitt koleszterin mennyiség tört része annak, ami a szervezetben naponta keletkezik. A tejzsír kiválóan emészthető, nagy része lebomlás nélkül szívódik fel, vagyis a máj megkerülésével, a véráram segítségével jut el a felhasználás helyére.

Más zsírok és olajok egy részét az epének és hasnyálmirigynek kell lebontania ahhoz, hogy felszívódjanak. A tejfeldolgozás során alkalmazott homogénezés (a zsírgolyócskák felaprózása mechanikai úton) hatására gyorsabb a felszívódás. Diétázáskor nem az a lényeg, hogy a fogyókúrázó sovány vagy zsíros tejterméket eszik-e, hanem az, hogy mennyi zsír került a szervezetébe a naponta elfogyasztott az összes élelmiszerrel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.