A cukros italok veszélyei

A túlsúlyos és elhízott emberek kevésbé érzik az üdítőitalok édes ízét, ugyanakkor tudat alatt jobban vágynak az édes ételekre.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy ha egy egyébként nem elhízott ember négy héten át naponta kétszer iszik cukrozott italt, azáltal ízlelő érzéke tompulni, az édes ízek iránti vágya viszont nőni fog, főleg azoké, akik amúgy addig nem voltak édesszájúak.

A kísérlet során sovány és elhízott embereket kértek fel, hogy osztályozzák, mennyire érzik és élvezik az édes és sós ízeket. Az első kísérletből kiderült, hogy a túlsúlyosak kevésbé érezték édesnek ugyanazokat az italokat, mint a vékonyak, a későbbi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a kövérebb emberek jobban vágytak az édes ételekre. Az összesített eredmények tehát egyértelműen arra utaltak, hogy az elhízottak kevésbé érzik az édes, cukros ízeket, mégis jobban vágynak az édes ételekre.

97265224 – unhealthy products. food bad for figure, skin, heart and teeth. assortment of fast carbohydrates food.

A vizsgálatot irányító Dr. Hans-Peter Kubis, a Bangor Egyetem Sport, Egészség- és Testmozgástudomány Tanszékének munkatársa így nyilatkozott: „A kutatásból kiderült, hogy már egész kevés édes táplálék is elég ahhoz, hogy megváltoztassa valakinek az ízérzékelését. Fel kell készülni egy nagymértékű egészségügyi katasztrófára, hiszen szaporodnak az elhízott és a kettestípusú cukorbetegséggel küzdő emberek.” Dr. Kubis véleménye szerint az lenne a megoldás, ha megadóztatnák a cukros ételeket, és a befolyt összeget az egészségügyre fordítanák.

Dr. Lucy Donaldson, a Bristol Egyetem Pszichológia és Gyógyszertani Tanszékének munkatársa hozzátette: „Azt eddig is tudtuk, hogy bizonyos körülmények között változik az egyének ízérzékelése, de, hogy mindezt már néhány pohár édes itallal el lehet érni, az igazán meglepett minket.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.