A bio étel olyan, mint a többi?

Általánosan elfogadott nézet, hogy a bioélelmiszerek egészségesebbek, de egy friss felmérés szerint lehet, hogy ez egyáltalán nem igaz

A Stanford Egyetem kutatása szerint nincsen igazán bizonyíték arra nézve, hogy a bioélelmiszer egészségesebb lenne. A Dena Bravata vezette kutatócsoport rengeteg tanulmány eredményeit összevetve jutott erre a megállapításra. Nincs határozott bizonyíték arra, hogy a bioalapanyagok több tápanyagot tartalmaznának, vagy kevésbé lennének egészségkárosítóak, bár az tény, hogy aki ilyen élelmiszert fogyaszt, az kevesebb permetezőszerrel kerül kapcsolatba.

A kutatócsoport több ezer tanulmányt nézett át, amiből kiválasztották a 237 legrelevánsabbat. Ezek között volt 17 olyan tanulmány, ami a bio- illetve hagyományos ételeket fogyasztó lakosságról készült, továbbá 223 olyat, ami a különböző ételekben megtalálható tápanyag, baktérium, gomba és növényvédőszer mennyiségét vetette össze.

Az így nyert adatok alapján úgy tűnik, a bioélelmiszer nem szerepelt jobban, mint a hagyományos ételek. A vitaminok tekintetében nincs konzisztens eltérés, mindössze egy tápanyag – a foszfor – az ami nagyobb mennyiségben található meg az organikus ételekben. Mivel elég kevés ember szenved foszforhiányban, klinikai szempontból ez a különbség elhanyagolható.

bio_katt2

A bio és a hagyományos tej között nem volt eltérés a fehérje és zsír mennyiségében, bár néhány tanulmány szerint a biotej jelentősen több omega-3 zsírsavat tartalmaz. Rengeteg elmézés után sem sikerült különbséget kimutatni a gyümölcsök és a zöldségek tekintetében. Bár a kutatók úgy találták, a biotermékek kevésbé szennyezettek a különböző növényvédő szerektől, azt azért vegyük figyelembe, hogy nincs száz százalékosan tiszta élelmiszer.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.