9 értékes étel – amit kevésbé fogyasztunk

9 értékes étel – amit kevésbé fogyasztunk

A karfioltól a lencséig

Mindenkinek vannak kedvencei és léteznek megszokott élelmiszerek is, melyeket gyakran fogyasztunk.

Egyes, értékes ételek azonban valahogy sűrűn kimaradnak étrendünkből. Nem esszük őket gyakran, pedig fontos lenne. Lássuk, melyek ezek és hogyan érdemes őket használni.

Mikor eszünk lencsét a szilveszteren kívül? Mennyire gyakori, hogy aszalt szilvát vagy céklát, szardíniát rakunk az asztalra?

Ezek az értékes ételek számos tápanyaggal látnak el bennünket, mégis keveset esszük őket. Lássuk, melyek maradnak ki gyakran étrendünkből és miért jók.

1.Karfiol: ha már keresztesvirágúak, inkább a brokkoli népszerű manapság – pedig fakó rokonára sem árt odafigyelni. A karfiol értékes étel, kiváló C-vitamin és rostforrás. A brokkolihoz hasonlóan rendelkezik természetes szulforafánnal, melyet hasznosnak tartanak a rák ellen.

Foto:pixabay.com

2.Szardínia: ezek az apró halak komoly tápértékkel bírnak. Nagyszerű Omega-3 zsírsav források, s B12 vitaminban is gazdagok. D-vitaminnal, kalciummal szintén el vannak látva.

3.Tempeh: szintén értékes étel a tempeh, amelyről talán kevesebbet hallottunk, mint a tofuról. A tempeh is szójababból készül és sok benne a tápanyag, így a fehérje, kálium és kalcium.

Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi céklalé – erre az eredményre jutottak brit orvosok.

Egy pohár céklalé csökkenti a vérnyomást

4.Cékla: az élénk színű cékla kívülről talán nem túl hívogató,ám lágyabban, főzve igen jól fogyasztható. Ez az értékes étel antioxidánsban gazdag, segít a rák és krónikus betegségek megelőzésében. Leve nitrátot tartalmaz, csökkenti a vérnyomást és növeli a véráramlást az agyba. A sportolóknál a teljesítményt is javítja.

cekla

Foto:pixabay.com

5.Articsóka: grillezve, főzve, sütve egyaránt finom – akár a törzsét, akár a leveleit esszük. Ha a teljes articsókát elfogyasztjuk, csak 60 kalóriát ettünk és szinte semmi zsírt. Ez az értékes étel rostban gazdag és feltölt, így nem vágyunk mellette magas zsírtartalmú élelmiszerekre.

Foto:123rf.com

6.Kefír: a tej ezen buborékos formája a Kaukázusban már nagyon régóta népszerű. Mifelénk probiotikumai miatt lett nagy sikere, de gyulladásellenes és rákellenes hatásait is hosszabb ideje tanulmányozzák.

7.Aszalt szilva: ez az értékes étel nem csupán az emésztést tartja karban. Rostban és antioxodánsban gazdag, egy negyed csészényi belőle 104 kalória és 12 százaléka a napi rostszükségletünknek. Magában, de muffinhoz és egyéb finomságokhoz adva is jó, smoothie-ba, zabpehelybe, szószba vagy pörköltbe szintén remekül használható.

Foto:pixabay.com

8.Lencse: kevésbé népszerű, mint a bab, pedig épp olyan értékes. Főzés előtt nem szükséges beáztatni – levesekbe, pörköltekbe nyugodtan tehető hús helyett, ha egészséges fehérjére és rostra vágyunk, kevés zsírral.

lencse

Foto:pixabay.com

9.Tengeri hínár: ha valaki nem sushi-rajongó, valószínűleg a hínárt sem kóstolta soha. Az algák családjába tartozik és mindenképp érdemes kipróbálni. Elnyeli a tengeri tápanyagokat, ezért vitaminokkal, ásványi anyagokkal, különösen vassal és kalciummal bőségesen fel van töltve. Fehérjében gazdag, de zsírban szegény. Érdemes kipróbálni!

Foto:123rf.com

10.Brokkoli: A brokkoli az a relatív, aki megkapja a figyelmet, de az őrült unokatestvére nem fahordó. Hasonlóan a többi keresztes veggieshez, a karfiol jó C-vitamin és rost forrás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php