7 tipp az íróasztalnál evők védelmében!

Ugye ismerős? A „mindjárt felkelek, csak még ezt elintézem…”, aztán mégis az íróasztalnál fogyasztjuk el ebédünket. Ha már így van, fogadjunk meg pár tanácsot!

Azok, akik heti több alkalommal is az íróasztal mellett – vagyis gyakorlatilag a számítógép előtt – eszik meg ebédjüket, nem szándékosan teszik ezt. Legszívesebben a munkatársakkal vagy barátokkal lennének az ebédlőben vagy egy külső étkező helyen, de túl elfoglaltnak érzik magukat ahhoz, hogy ennyi időt elveszítsenek.

Ez az evési szokás azonban nem csak rossz táplálkozáshoz vezet, hanem felmerül néhány élelmiszer-biztonsági probléma is. Először is lássuk, hogy miért nem jó enni, miközben dolgozunk! Mint ahogy nem célszerű tévénézés vagy zenehallgatás közben sem enni, úgy munka alatt sem túl előnyös.

Nem figyelünk ugyanis eléggé oda arra, hogy éppen eszünk, s ez előidézi az „ész nélküli” evést, vagyis esélyes, hogy többet eszünk, mint amennyit kellene, vagyis amennyi elég lenne. Ez a túlevés tökéletes receptje. Mellesleg a napi 8 óra helyett így 9-et ülünk a számítógép előtt.

Ha azonban az ebédidő kihasználását választjuk, oda fogunk figyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk, sőt, felkeltünk és levegőztünk, jártunk is egyet, ami egyáltalán nem mindegy. Elveszítjük a felfrissülés lehetőségét, ha az ebédet is az íróasztalnál fogyasztjuk el!

Ha mindez még nem lenne elég, több probléma forrása, hogy az íróasztalt nem evésre találták ki. Ennek megfelelően nincs jól letakarítva, fertőtlenítve, tehát a gép előtti étkezés számos kérdést vet fel. Amikor evés közben esetleg felugrunk, mert jött egy fax, vagy elhívtak bennünket az asztaltól, otthagyjuk az ételt az egyébként sem tiszta környezetben, ezzel akár jóval későbbre halasztjuk az elfogyasztását,  és hosszabb ideig állhat.

Ezáltal kitesszük például annak, hogy szobahőmérsékleten romlásnak induljon. Könnyen lehet a finom csirkés salátás szendvics három óra kinn állás után „baktérium-leszállópálya”. Az asztalunk koszosabb lehet, mint egy vécé!

Ehhez persze hozzájárul, hogy az emberek esznek rajta, de szinte sosem takarítják le. A telefon szintén piszkos dolog, amelyet naponta megszámlálhatatlan alkalommal érintünk, de ugyanúgy nincs letakarítva. Ott van aztán a számítógép egere is, s bizonyos, hogy a billentyűzetből is kiesne jó pár morzsa, ha kiráznánk.

Fotó: 123rf.com

Hogyan kerülhetjük el, hogy veszélyeztessük az élelmiszer-biztonságot?

1. Figyeljünk oda mit eszünk, mit teszünk a szánkba, miközben az asztalnál ülünk! Ne engedjük meg magunknak, hogy túl sokat együnk, csak mert épp egy e-mail elküldésére figyeltünk! Olyasmit fogyasszunk, ami éppen megfelelően telít, de nem túlságosan! Legjobb egy közepes adag étel.

2. Fogyasszunk otthon elkészített szendvicset, tele tápláló és egészséges összetevőkkel, például csirkés szendvicset salátával, dióval, babbal és zöldségekkel! Kiváló tápanyagforrás, rosttal és fehérjével telítve. Kerüljük a zsírban és kalóriában gazdag, értékes tápanyagban szegény menüket, amelyek nem csak túl nagyméretűek, de drágák is! Ha otthonról hozzuk az ételt, tároljuk azt egy hűtő táskában vagy zacskóban! Sose hagyjuk sokáig kinn állni, mielőtt visszatesszük a hűtőbe!

 

3. Keljünk fel és járjunk egyet, amikor tudunk! Mozgásra vagyunk tervezve, nem állandó üldögélésre. Ha kénytelenek vagyunk az ebédet asztalunknál megenni, keressünk máskor lehetőséget a nap folyamán arra, hogy felálljunk és sétáljunk egyet! Mozgassuk meg magunkat, akkor felfrissülünk!

4. Takarítsuk le az íróasztalunkat! Vigyünk magunkkal fertőtlenítő, tisztító kendőt, és tisztítsuk meg rendszeresen az asztalt, hogy minél kevesebb piszok tapadjon meg rajta. A biztonság kedvéért még letakarított állapotukban se érintsük meg evés közben az egeret, a telefonkagylót vagy a billentyűzetet! Bár nem helyettesíti az alapos kézmosást, tartsunk magunknál fertőtlenítő kéztörlőt, hogy bármikor megtisztíthassuk a kezünket!

Fotó: 123rf.com

5. Használjunk alátétet, így adva magunknak egy kis plusz védelmet evés közben! Ez ugyanis akadályt képez az étel és a baktériumok között.

6. Együnk egy barátunkkal, így lehetőségünk van akkor is kikapcsolni egy kicsit evés közben, ha nem mozdulunk el az íróasztal mellől.

7. Végül pedig, ne csináljunk rendszert az íróasztalnál evésből! Sok esetben már észre sem vesszük, annyira szokásunkká vált, s nem gondolunk bele, hogy máshogy is lehetne. Használjuk ki, ha van lehetőségünk elmenni a gép elől és élvezni az étel ízét!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.