7 tipp az egészséges ebédhez

Tésztasalátától a hordozható levesig

Amennyiben már morfondíroztunk azon, milyen egészséges ebéd-ötletekkel dobhatnánk fel a napunkat, íme néhány remek tipp. A tészta- és rizs salátától a szendvicsekig és levesekig számos lehetőségünk van.

Reggelire ehetünk bőségesebben, ám egy egészséges ebéd már megalapozza, hogy értékes ételeket fogyasszunk a nap további részében.

Fejtörést okozhat azonban, miből állítsuk össze az egészséges ebédet. Íme néhány tipp az ételfajtákból.

1.Tésztasaláta: a tészta kitűnően hordozható étel, s sokoldalúan elkészíthető. Hidegen és melegen egyaránt finom, könnyen forrósítható a mikróban. Egyszer kell megfőzni, de többször is ehetünk belőle. Ráadásul a tészta keverhető tonhallal, csirkével, padlizsánnal, zöldségekkel, s ha nem bírjuk megenni, eláll a hűtőben.

2.Rizs saláta: választhatunk egészséges ebédnek magas rosttartalmú barna rizst is, amely egész délutánra feltölt. A rizs előre megfőzhető, s akár kétféle töltelékkel is elkészíthető, vagyis szintén több ebéd lehet belőle.

Fotó: 123rf.com

3.Egozotikus saláta: a saláta egyike a leggyorsabb és legegyszerűbb egészséges ebédeknek, könnyen elkészíthetjük. Elég, ha mindent bedobálunk egy tálba, s szinte bégtelen ízkombinációkkal élhetünk. Ezzel attól is megvédjük magunkat, hogy unalmassá váljanak az ebédjeink. Az aljára helyezzünk leveleket, különféle gabonát vagy hüvelyeseket, majd kerüljön a tetejére gyümölcs vagy zöldség, fehérjében gazdag hús, hal, tofu vagy tojás. Az ízeket fokozhatjuk dióval, magvakkal, gyógynövényekkel, fűszerekkel és öntetekkel is.

4.Fehérje tálkák: a fehérje igen fontos a kiegyensúlyozott étrendhez. Amennyiben fehérje-bevitelünket időről-időre növeljük, tökéletes nassolnivalót vagy könnyed, egészséges ebédet biztosítunk magunknak, s mindegyik nagyjából 30 gramm fehérjét tartalmaz majd.

5.Házi tekert tortillák: a lepénykenyerek és tortillák ugyancsak kitűnő alternatívát adnak, de ropogós salátalevélbe is csavarhatjuk egészséges ebédünket. A fehérjegazdag csirke és hal remek töltelék, melyet zöldségekkel egészíthetünk ki.

6.Szendvics variációk: felejtsük el az unalmas szendvicseket. A töltött piták, klubszendvicsek, pirítósok finom, tápanyagban gazdag összetevőkkel garantáltan nem unhatók meg hamar. Érdemes külön csomagolni a hozzávalókat és a helyszínen összeállítani szendvicsünket.

7.Hordozható levesek: a szivárgás elkerülése végett lássuk el szoros tömítéssel a dobozt, amelyben szállítjuk a levest – kitűnő egészséges ebéd lehet, ha megfelelően lezárva visszük be a munkahelyünkre és mikrohullámú sütőben melegítjük fel. Célszerű olyan dobozt választani, amely tartható hűtőszekrényben, de mikrózható is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.