7 tipp a tudatos evéshez

Koncentráció és figyelem a jó étkezés kulcsa

Napjainkban egyre több ember szeretne jobban odafigyelni étkezésére, nemcsak a fogyás, hanem általában véve az egészsége miatt. De hogyan lehetünk tudatosabbak az evés terén? Íme néhány tipp.

A tudatos evés több okból is előnyös. Egyrészt nem habzsolunk be mindenféle, kalória- és zsírgazdag, vagy üres szénhidrátban bővelkedő ételt, másrészt odafigyelünk arra, mikor mit fogyasszunk és mikor jelez a szervezetünk, hogy elég.

Íme néhány okos tipp ahhoz, hogyan kivitelezhető a tudatos evés.

1.Vegyünk mély levegőt: az ember hajlamos egyik feladatról a másikra váltani anélkül, hogy szünetet tartana vagy mély levegőt venne. Ha tartunk szünetet, lelassítunk, s a nyugalom érzését az étkezésre is átvisszük. Ha oda is figyelünk arra, amit eszünk, az segít fókuszálni az ízekre, illatokra és az étel összetételére is. Ez a tudatos evés egyik ismérve.

Fotó: 123rf.com

2.Hallgassunk a testünkre: légzést követően figyeljünk oda a hasunkban végbemenő folyamatokra. Egy 10-es skálán osztályozzuk, mennyire érezzük magunkat éhesnek, s fogalmazzuk is meg, „mennyire vagyok éhes?” Fizikai érzéseink megmondják. Igyekezzünk nem koncentrálni arra, mikor ettünk utoljára és mennyi az idő – arra hallgassunk, amit a testünk jelez.

3.Vezessen az éhség: a tudatos evéshez valóban fontos, hogy tisztázzuk magunkban, mennyire vagyunk éhesek valójában. Így tudatosan kiválaszthatjuk azt is, mit fogyasszunk, s mennyit. Ez az egyszerű praktika segít fizikai szükségleteinkhez igazítani magunkat.

4.Együnk lassan: ha legközelebb eszünk, lassítsunk az étkezés ritmusán. Rágjuk meg jól az ételt, s néha tegyük le a villát és a kést, ha szünetelnénk. Igyunk közben többször vizet, vegyünk részt a beszélgetésben – ezek a taktikák segítenek a lassításban. Egy étkezés ideális esetben 20 perc.

5.Távolítsunk el mindent, ami elvonná a figyelmünket: a tudatos evés egyik fontos eleme, hogy ne étkezzünk tévé, számítógép előtt, vezetés közben. Minden, ami elvonja a figyelmet, arra késztet, hogy nagyobb adagot vegyünk magunkhoz, mint amekkora szükséges.

6.Ha nem szeretjük, ne együk meg: tudatosan ízleljük, rágjuk meg az ételt, és ha nem ízlik, nem kell megenni. A tudatos evés és ételválasztás alapuljon azon, amit szeretünk is – nagyon finom, egészséges ételek készíthetők csirkéből, halból, zöldségekből, kellemes fűszerek, gyógynövények, szószok hozzáadásával.

7.Meditáljunk: ha meditálunk minden nap, megtanulunk figyelni az érzéseinkre, amelyeket az adott percben érzünk, legyen az szorongás, frusztráció, irritáció. Meg tudjuk ítélni, milyen érzések játszanak szerepet abban, hogy éppen eszünk és a tudatos evés felé irányíthatjuk magunkat.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.