6 tipp, hogy ne edd túl magad az ünnepek alatt!

Való igaz, hogy ünneprontás lenne almát rágcsálni a karácsonyi menü helyett, viszont az sem szerencsés, ha egy ültő helyünkben fogyasztunk el hat fogást…

Azok, akik most is küzdenek a plusz kilókkal, általában félve vágnak neki az ünnepeknek, mert tartanak tőle, hogy nem lesz elég erejük ahhoz, hogy ellenálljanak a finom falatok csábításának. Azonban, érdemes ilyenkor is szem előtt tartani, hogy milyen mennyiségek kerülnek a tányérra, mert a kellemetlen következmények nem csak a kilókon mutatkozhatnak meg, hanem gyötrő emésztési bántalmakat is okozhatnak.

Íme néhány ötlet, hogy hogyan tartsuk távol ezeket!

• Különösen hangzik, de az emésztés folyamata már a szánkban elkezdődik, miután magunkhoz vettünk egy-egy falatot. Sokat segítünk a szervezetünknek azzal, ha gondosan megrágjuk az ételt és nyugodt tempóban eszünk, nem pedig úgy, mintha attól félnénk, hogy elveszik előlünk a tányért.

Fotó: 123rf.com

• Két fogás elfogyasztása között tartsunk egy kis szünetet! A szakemberek azt javasolják, hogy a legjobb ha körülbelül 15 percet várunk, míg egy újabb ételféleség elfogyasztásába kezdünk. Töltsük ezt a negyedórát beszélgetéssel, álljunk föl az asztaltól és nyújtóztassuk meg a tagjainkat! Azért is jó, ha egy kis időre megszakítjuk az étkezést, mert az éhségérzetünket is jobban tudjuk kontrollálni, így csökken a túlevés veszélye.

• Azok, akik dohányoznak, általában örömmel fogadják a fenti jó tanácsot, és két fogás elfogyasztása között abban a hitben gyújtanak rá, hogy még jót is tesznek vele az emésztésüknek. Ez azonban tévedés: a dohányzás hatására ellazul a gyomor és a nyelőcső közötti terület, ami nagyban hozzájárul a reflux kialakulásához.

• Legyünk mértéktartók a zsíros ételekkel! Különösen fontos ez akkor, ha a vacsorát tarkítják nehezebb fogások. Ezek emésztése jóval több időt vesz igénybe a könnyedebb ételekénél, így ha túlzásba visszük fogyasztásukat, nemcsak komfortérzetünk, a vonalaink, hanem a nyugodt alvásunk is veszélybe kerül!

Fotó: 123rf.com

• Akárcsak a cigarettáról, a feketéről is úgy tartják, hogy serkenti az emésztést, ezért kifejezetten jót tesz, ha ezzel zárjuk az étkezést. Pedig ezzel sem árt vigyázni: a kávéban lévő koffein fokozza a gyomorsav-termelést, ami különösen akkor kellemetlen, ha az ünnepi menü fogásait alkoholos italokkal kísértük. Ez utóbbi ugyanis szintén elősegíti, hogy a gyomor savas tartalma visszakerüljön a nyelőcsőbe és kellemetlen tüneteket okozzon.

• Ha úgy érezzük, hogy többet ettünk a kelleténél, elejét vehetjük a több órán át tartó szenvedésnek, ha egy késhegyni szódabikarbónát feloldunk egy pohár vízben, és megisszuk. Ez támogatja az emésztést és segít gyomorégés, savtúltengés esetén.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.