55 tonnával kevesebb só egy év alatt

Jelentősen csökkentette termékei közel 70 százalékának sótartalmát a Kométa, miközben azok ízélménye változatlan maradt. A sócsökkentési programnak köszönhetően az élelmiszergyártó az egy évvel ezelőtti bejelentés óta 55 tonnával kevesebb sót használt fel.

 

A tavaly 42 milliárd forint forgalmat generáló élelmiszergyártó a sócsökkentés terén nemcsak tervekről, de eredményekről is be tud számolni. Egy éve indult a vállalat programja, amely során az igazi ízélmény megtartása mellett a kék címkével jelölt termékei sótartalmát 25 százalékkal csökkentette. Jelenleg a teljes termékpaletta közel 70 százaléka sócsökkentett, de folyamatosan kerülnek be új termékek a programba.

Fotó: 123rf.com

A magas sóbevitel növeli a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a napi ajánlott 5 grammot: a férfiak átlagosan 15,9 gramm, a nők mintegy 11,2 gramm sót fogyasztanak naponta.

Az elfogyasztott só egy részét olyan élelmiszerekkel visszük be, amelyeknek nincs élelmiszercímkéje, így nem tudható pontosan, mennyi sót tartalmaznak; a kenyérfélék és péksütemények is ilyenek. Egy másik jelentős csoport azon élelmiszerek köre, amelyeken ugyan van címke, de senki nem feltételezi, hogy jelentős a sótartalmuk, ilyenek például a gabonapelyhek is.

A tudatos sócsökkentés a vásárlásnál kezdődik. Lehetőleg mindig válasszuk a kisebb sótartalmú élelmiszereket. Ebben nagy segítséget nyújt, hogy az élelmiszercímkéken 2016 decemberétől kötelező feltüntetni az adott termékben lévő só mennyiségét is 100 grammra vagy 100 milliliterre vonatkoztatva mondta el Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A közelmúltban az élelmiszeripari és a kiskereskedelmi piac több szereplője is nyilvánosságra hozta terveit, miszerint csökkentik a termékeik sótartalmát az elkövetkező években. A Kométa előre mutatónak és örvendetesnek tartja, hogy a hazai élelmiszeripari szereplők fontosnak érzik termékeik sócsökkentését, és örömmel osztja meg ezzel kapcsolatos tapasztalatait. A Kométa a sócsökkentési program bejelentése óta eltelt 12 hónapban 55 tonna sóval kevesebbet használt. Az olasz családi tulajdonban álló cég továbbra is törekszik arra, hogy a sócsökkentési programját további termékekre is kiterjessze.

Folyamatosan fejlesztünk, termékeink évek óta hozzáadott glutamát, szója- és gluténmentesek, továbbá a termék típusától függően laktóz-, és tejfehérje mentesek.  A csökkentett sótartalmú termékek gyártásával kapcsolatban is egyfajta felelősséget érzünk, hogy mennyire tudunk hozzájárulni a magyar családok tartalmas és kiegyensúlyozott étkezéséhez” – mondta el Giacomo Pedranzini, a cég ügyvezető igazgatója.

Boilerplate

A Kométa Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója, a magyar piac egyik kiemelkedő szereplője 1994 óta működik Kaposváron. A cég Magyarország valamennyi vezető kereskedelmi láncának partnere és több mint 700 foglalkoztatottjával Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. Az olasz családi tulajdonban álló vállalat beruházásainak összértéke az elmúlt 10 évben meghaladta a 8 milliárd forintot, 2018-ban 42 milliárd forint forgalmat ért el. Termékeit főként a hazai piacon értékesíti, de a világ több mint 40 országába is exportál. Kiemelt figyelmet fordít a korszerű táplálkozás elősegítésére. A Kométa termékei hozzáadott glutamát mentesek, szójamentesek, gluténmentesek és a termék típusától függően laktóz-, és tejfehérje mentesek és magas hústartalommal rendelkeznek.

 

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.