5 tipp – amiért érdemes a tojás fogyasztása

Számos előnyös összetevőt tartalmaz

Volt idő, amikor kevésbé javasolták ezt az élelmiszert, mondván, hogy növeli a koleszterinszintet. A tojás rossz hírneve azonban félreértés következménye – egy ilyen 70 kalóriás kis ételben ugyanis számos egészséges dolgot találunk.

Miért együk hát a tojást?

Sokan hisznek abban, hogy tojást ritkán kell enni, mert növeli a koleszterinszintet – ám a félreértésből adódó rossz hírnevet mára korrigálták a táplálkozás-szakértők. Ez a szuper élelmiszer ugyanis kellő mennyiségű értékes összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy hasznos tápláléknak nevezhessük.

Lássuk az 5 legnagyobb előnyét!

1.Az egyik legolcsóbb fehérjeforrás: még akkor is, ha bio-t veszünk. Egy átlagos tojás 6 gramm magas minőségű proteint tartalmaz, s benne van minden aminosav, amelyet ételből kell fogyasztanunk, ugyanúgy, ahogy a húsban. A fehérje az egyik leginkább telítő tápanyag. Fontos tudni, hogy nagyjából a fele a tojás sárgájában van.

2.Elvágja reggel az étel utáni sóvárgást: a tojás fogyasztása reggel késlelteti az éhség jelentkezését, sokkal inkább, mint egy gabonalapú péksütemény vagy palacsinta, tanulmányok szerint. Ezekből derült ki az is, hogy egy ember, aki tojást evett reggel, jóval telítettebbnek érezte magát és az éhséghormonok is alacsonyabb szinten voltak a szervezetében. Ráadásul kevesebbet evett ebédre – sőt, egész nap, azokkal szemben, akik reggel péksüteményt ettek.

3.A tojás védi a szemet az ártalmas fénytől: a tojás fogyasztása előnyös, mert lutein nevű sárga pigmentet találunk benne – ez az anyag a szem retinájában is megtalálható. A lutein segít védeni a szemeket a makuladegenerációtól, mely a látásvesztés vezető oka. A mindennapos kék fény ártalmas hatásával szemben is védelmet jelent – ez a fény monitorokból, telefon képernyőjéből, tabletekből árad felénk.

Bár kevés ilyen tanulmány született még, egyes feltételezések szerint hozzájárulhat a rák, az elhízás és a szembetegség kockázatához. A lutein a tojás sárgájában található – ezért is érdemes a tojás fogyasztása teljes egészében.

4. Nem tömíti el az artériákat, mint ahogy azt hosszú ideig gondolhattuk: a tojást évtizedekig vádolták olyasmi miatt, ami nem is jellemző rá: azzal, hogy növeli a koleszterinszintet és ezzel a szívbetegség kockázatát. Ma már világos, hogy az olyan élelmiszerekből származó koleszterin, mint a tojás és a kagyló, nem jelent veszélyt.

5.A tojás segít az izomtömeg megtartásában: 30 éves korunk körül elkezdünk veszíteni izomtömegünkből – évtizedenként 5 százalékot. Ennek következtében gyengébbnek érezhetjük magunkat és állóképességünk is romlik, sőt, az időseknél hozzájárul az elesések lehetőségéhez. A testmozgás igen fontos az izom fenntartásában, de a kellő mennyiségű fehérje is. A tojás fogyasztása tehát lényeges, hiszen magas minőségű fehérjét tartalmaz, amely segít az izmok helyreállításában edzés után és újraépítésükhöz is hozzájárul.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.