5 egészséges zöldség köret tipp a sült krumpli helyett!

Jöhet a sárgarépa és a cukkini is

A sült krumpli egyike a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető köreteknek, amelyet általában mindenki szeret. Csakhogy olajban sütve meglehetősen egészségtelen. Íme néhány alternatíva azoknak, akik köretből is finomat és egészségeset ennének – tippek sült krumpli helyett.

Határozottan az egyik legkedveltebb kényelmi étel a sült krumpli. Ráadásul szinte bármihez fogyasztható köret, sőt öntetekkel, mártogatóssal magában is kitűnő. Más kérdés, hogy olajban sütve nem túl egészséges.

Ha sült és finom köretet szeretnénk, érdemes az egészségesebb alternatívák közül válogatnunk. Egyrészt megéri elkészíteni otthon, hiszen akkor mi magunk tudjuk, mennyi sót és olajat adtunk hozzá, másrészt olyan zöldségeket is felhasználhatunk, amelyek izgalmasabbak és egészségesebbek a burgonyánál, mégis ugyanúgy kisütve, köretként kínálhatjuk őket sült krumpli helyett.

Lássuk, melyek ezek.

1.Sült jégcsapretek (daikon): egészséges zöldség köret lehet a jégcsapretekből. Sokoldalú fehér retek, amely Ázsiából származik. Természeténél fogva alacsony a kalóriatartalma, de igen jó C-vitamin forrás. Pörkölve enyhe arany színt kap, amely erős, robosztus mártásokkal párosítható jól, például majonézzel, mustárral.

2.Sült sárgarépa: ha unjuk a párolt répát, ideje kipróbálnunk köretként a sültet egészséges zöldség köretként. Szeleteljük ék formájúra a sárgarépát, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval, borssal és süssük meg. Alacsony sótartalmú, A-vitaminban gazdag nassolnivalót vagy köretet kapunk, amely fűszeres ketchuppal vagy ranch-öntettel is kiváló.

3.Sült jícama: a jícama-t általában salátaalapként ismerik az emberek, de ennél jóval többet tud. Alkalmazzuk egészséges zöldség köretként. Az enyhe, ropogós köretként használható zöldség valószínűleg nem helyettesíti a krumplit, de remekül működik kalóriaszegény sült köret formában. Ráadásul káliumban és rostban gazdag, sok A- és C-vitamint tartalmaz.

4.Sült jukka: íme még egy gyökérzöldség, amely kitűnő burgonya-helyettesítő. A nagy mennyiségű mangánt és C-vitamint magába foglaló jukka köretként ízes, egyedi mártásokkal a legjobb. Jó példa erre a grillezett banános ketchup.

5.Sült cukkini: a melegebb hónapok folyamán, amikor a nyári tök és a cukkini bőségesen megtalálható a boltokban és a piacon, kiváló alkalom adódik a sült cukkini egészséges zöldség köretként való felhasználására. Ez a finom zöldség B6-vitaminban, C-vitaminban és riboflavinban is gazdag, s olyan, erőteljes mártásokkal, szószokkal társítható, mint a Sriracha és a majonéz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php