5 Diéta mítosz és ami mögöttük van

Sok olyan tévhit él a diétákról a köztudatban, melyek nincsenek vagy már megdöntött táplálkozási eredmények állnak a hátterében.

A vacsora hízlal

A diéták nagy része azt javasolja, hogy ne fogyasszunk semmiféle táplálékot az esti órákban. Állításuk szerint, a testünk a nap végén már jóval több zsírt raktároz el evés után, mivel ekkor már nem használunk fel annyi energiát. A korábban alaptézisként sulykolt táplálkozási mítoszt mára megcáfolták.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a fogyásunk és hízásunk tekintetében az ébrenlétünk egésze alatt elfogyasztott táplálékok összmennyisége határozza meg a súlyunkat. Azok, akik a nap folyamán rendszeresen esznek, több étkezés alkalmával viszik be szervezetükbe a szükséges tápanyagokat, azok kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mint akik az egész napos koplalást követően éjjel próbálják feltölteni éhező bendőjüket.

Hizlaló ételek fogyasztása gyors súlygyarapodást okoz

A diéta nem csupán a súlycsökkenésről szól (az inkább a fogyókúra). A diéta alatt az ideális, egészséges testsúlyunk érdekében akár hízókúrára is foghatnak bennünket. Az egyesek által rettegett, mások által viszont vágyott kilók igen lassan csúsznak fel ránk. Legalább 3500 kalóriát kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy fél kilóval többet mutasson a mérleg. Ha közvetlenül étkezés után, vagy néhány órával később ráállunk a mérlegre, akkor az időleges súlygyarapodás csak a bevitt táplálékok súlya. Hosszú távon a mozgással kombinált, kiegyensúlyozott étkezés a leghatásosabb az egészségért folytatott harcunkban.

Az alacsonyabb zsírtartalmú tejben kevesebb a kálcium

A kálcium nem csak csontjaink, de idegrendszerünk és izmaink működésében is döntő szerepet játszik. Sokan azért nem isznak sovány vagy félzsíros tejet, mert úgy gondolják, az nincs olyan jó hatással szervezetükre. Ez a feltételezés azonban nem igaz, mivel több kálcium található a soványabb tejekben, mint a zsírosakban. Ennek oka, hogy a kálcium a vizes részekben és nem a ”krémesekben” található. 200ml sovány tejben 10 grammal több kálcium található, mint ugyanennyi zsírosban. Ha nem a fogyás a diéta egyik célja, akkor a félzsíros tej a legoptimálisabb, a fogyókúrázóknak a sovány tejtermékek ajánlottak.

A koleszterin káros az egészségre

Ez csupán részben igaz, ugyanis léteznek jó és rossz koleszterinek. Ha a rossz koleszterinből túl nagy mennyiség van jelen a vérben, az érfalakat súlyosan károsíthatja. Lerakódik az artériákban és érelmeszesedést majd szívinfarktust okozhat. Ezzel szemben a jó koleszterin az epesavak képződését, azaz a táplálék emésztését segíti elő. Minél több jó koleszterin tartalmú ételt válasszunk pl.: magvak és olajok, hogy minél tovább megőrizhessük ereink épségét.

A dohányzásról való leszokás súlygyarapodással jár

Az egészséges életmód része a cigaretta mellőzése. Ha diétázunk, akkor semmiképpen se gyújtsunk rá. Minden szervezetre másként hat a leszokás és nem feltétlenül hízik meg tőle mindenki. A dohányos szervezetébe jutó nikotin valóban fokozza a szimpatikus idegrendszer aktivitásat, ami felgyorsult anyacserét eredményez. Nikotin hiányában a metabolizmus visszatérhet eredeti sebességére, ami nem egyenlő az elhízással, mivel csupán a normál állapotra térünk vissza.

Forrás: https://napidoktor.hu/index