5-ből 3 igaz rád? A metabolikus szindróma veszélyezteti az egészséged

A metabolikus szindróma egy anyagcserével összefüggő tünetegyüttes, amelynek legfőbb veszélye abban áll, hogy minél több eleme megtalálható egy személynél, annál nagyobb az esély egy későbbi szív-érrendszeri betegség kialakulásának. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ orvosa a metabolikus szindróma esetén leghatásosabb kezelésre, az életmód szerepére hívta fel a figyelmet.

ÍME, A METABOLIKUS SZINDRÓMA 5 ELEME

1. Hasi elhízás

Akkor beszélhetünk hasi (vagy köznapi néven alma típusú) elhízásról, ha férfiaknál 90, nőknél 80 centiméter feletti haskörfogat értéket mérünk.

2. Emelkedett vérzsírszint

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során bevitt zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Optimális esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen, emelkedettnek számít a 1.7 mmol/L fölötti érték.

elhízás

3.Emelkedett koleszterinszint

koleszterin a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen vegyület. A összkoleszterin-szintet a különböző koleszterin frakciók együttesen adják. Ezek közül az LDL koleszterin káros, az érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. hasznos koleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterin részecskék eltávolításához a véráramból. Ha az összkoleszterin 5 mmol / L fölött van, az LDL koleszterin pedig 3 mmol / L fölött, emelkedett értékekről beszélhetünk. A HDL koleszterinnek 1 mmol / L fölött ajánlott lennie.

4. Magas vérnyomás

A magas vérnyomásnak különböző fokozatai vannak, magas normális vérnyomásnak számít a 130-139 vagy 85-89 Hgmm közti érték. I. fokozatú (enyhe) hypertoniáról beszélünk 140-159 vagy 90-99, II. fokozatú (középsúlyos) hypertoniáról 160-179 vagy 100-109, III. fokozatú (súlyos) hypertoniáról >=180 vagy >=110 Hgmm-es értékeknél.

5. Emelkedett vércukorszint

A prediabétesz egyik típusa az emelkedett éhomi vércukorszint, mely során bár még nem áll fenn cukorbetegség, de az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket és 6,1 mmol/l érték fölé emelkedik, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t.

Miért baj, ha a metabolikus szindróma több eleme van jelen?

A metabolikus szindrómára külső jegyek is felhívhatják a figyelmet, mint például az úgynevezett alma-típusú elhízás, amely leginkább a törzset, a hasat érinti. A túlsúly mértéke azonban nem mindig utal az anyagcsere-eltérések súlyosságára, sokszor egészen kismértékű túlsúly is járhat anyagcsere változással. A jellemzően hasi súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír eltérések, cukorbetegség – mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok – legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke. Ezen kívül az érszűkület és a korai potenciazavar háttereként is szóba jöhet a metabolikus szindróma.
A jelenség maga ördögi körként működik.  Az alma típusú elhízottakban  a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki, mely tovább növelve az éhségérzetet újabb testsúlynövekedéshez vezet. A testsúlyfelesleg tovább emeli a vérnyomást és a vérzsír-szintet is. Ráadásul a magas inzulinszint fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, mely tovább súlyosbítja a magas vérnyomást.
A metabolikus szindróma legfőbb kockázata abban áll, hogy az együttesen jelenlévő kardiális rizikófaktorok nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak, így összességében 14-15-szörösére növelik a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes fennáll, jó eséllyel számíthatnak az egyre súlyosabb szövődményekre.

Megfelelő programmal minden érték javul

Ma már létezik olyan komplex életmód program, amely kifejezetten a szív- és érrendszer védelmét célozza. Az életmód orvosi felmérésre és kardiológiai kivizsgálásra alapozott programnak éppúgy része a mozgásterápia, mint a táplálkozási terv, a megfelelő étrend-kiegészítők megválasztása, és szükség esetén a mentálhigiénés terápia, a stresszkezelő tréning.
– A metabolikus szindróma minden elemét befolyásolhatjuk táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. A komplex életmód terápia a gyógyszerszükségletet fokozatosan csökkentheti, sőt  idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette – mondja dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa. – A testsúly-csökkentés és a rendszeres testmozgás így megszakítja a betegségek  ördögi körét, és kellemes mellékhatásként javul a közérzetünk és a megjelenésünk is.

Forrás: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.