3 diéta tipp – Telítő, de könnyű nyári vacsora

Grillezzünk, készítsünk levest, salátát

A nyári hónapokban az ember ritkán kíván nehéz ételeket. A meleg miatt inkább a könnyű ebéd, vacsora esik jól. Ha még a diéta is lényeges életünkben, különösen hasznát vesszük majd az alábbi tippeknek.

Amikor meleg van, nemigen kívánunk nehéz ételeket. Diéta, fogyókúra esetén pedig a két dolog össze is adódik: jobban esik a könnyű nyári vacsora vagy ebéd. A nehéz ételek este túlterhelik az emésztőrendszert és lassítják az anyagcserét. Ráadásul kimerültséget és súlygyarapodást eredményezhetnek.

Mivel a vacsora az utolsó étkezés a nap folyamán, érdemes könnyűt választani a kalória tekintetében – koncentráljunk a tápanyagaira és arra, hogy mennyire telít bennünket.

Mit együnk azonban, ami bár telít, könnyed és nem szabotálja a diétánkat? Íme néhány ötlet.

Az egészséges, telítetlen zsírok mindig jöhetnek. A nyers zöldségek, a csirke, hal, alacsony zsírtartalmú cottage cheese, quinoa például jó választások. Hosszú ideig nem leszünk éhesek, de túl sok kalóriát sem viszünk be a szervezetünkbe.

Jöhetnek még az alábbi, nyári vacsora gyanánt tökéletes ételek.

1.Grillezett zöldségek

A grillezés az egyik legegészségesebb ételkészítése módszer, amellyel a zöldségek értékes tápanyagait is megőrizzük. Kellően telítenek és megakadályozzák, hogy túl sokat együnk a nap folyamán. Az olyan zöldségek, mint a káposzta, tök, paprika, a paradicsom és hagyma, tökéletesen jól grillezhetők, sok vitamin és antioxidáns található meg bennük. Öntsünk rájuk egy kevés olíva olajat, mivel igen nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Az egészség és a diéta szempontjából is jól járunk!

2.Egészséges levesek

Egy tál leves kielégítő étel, mégis számos tápanyaggal lát el bennünket. Egy egyszerű leves csirke, hal és zöldségek hozzáadásával az egyik legegészségesebb étel. Számos vitamin van benne a zöldségek változatossága miatt, de élelmi rostban is gazdag – mégsem kalóriadús étel. Kerüljük ugyanakkor a túlságosan krémes leveseket.

3.Tápláló saláták

Nyári vacsoraként a saláta is tökéletes. A saláták ugyancsak tápanyagban gazdag ételek, melyek jelentős mennyiségű rostot tartalmaznak, de kevés kalóriát. Egy rostdús étel nemcsak a diéta szempontjából előnyös, de segít csökkenteni a koleszterin-szintet és megelőzi a székrekedést. Azok a legegészségesebb saláták, amelyek sok zöldséget és gyümölcsöt foglalnak magukba. Így például zöld leveles zöldségeket – spenót, káposzta, saláta, amelyek K-vitaminban gazdagok és erősítik az immunrendszert. Utóbbira különösen szükségünk van, ha meg akarunk küzdeni a fertőzésekkel.

Fotó: 123rf.com

Tipp: a nap utolsó étkezését célszerű mindig 1 órával azelőtt megejteni, hogy aludni térünk. Így ugyanis lesz időnk megemészteni az ételt. A késői vacsora alvásproblémákat okozhat, savasságot teremt a gyomorban és fokozza a gázképződést is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php