2-es típusú diabétesz: segíthet a dió és a mandula?

Csökkent a szívbetegség és a stroke esélye

Amennyiben 2-es típusú diabéteszben szenvedünk és tennénk egy szívességet a szívünknek, legyen otthon mindig dió vagy mandula – egy új tanulmány szerint fogyasztásuk segít cukorbetegség esetén.

A dió és a mandula előnyeiről korábban is hallhattunk már – most azonban kiderült: 2-es típusú diabétesz esetén jó hatással van a szívre. Azoknak tehát, akik cukorbetegségben szenvednek, érdemes fogyasztaniuk.

Egy új tanulmány rámutatott, hogy akik 5 vagy ennél több adag természetes módon előforduló diót ettek hetente, a szívebetegség kockázatát 20 százalékkal csökkentették, összehasonlítva őket azokkal, akik egy hónap alatt kevesebb, mint egy adagot ettek meg. A tanulmányban feltüntetett egy adag 28 grammnak felelt meg.

Ha öt vagy ennél több adagot fogyasztottak a tanulmány alanyai hetente, a jelek szerint mérséklődött a szívbetegségből adódó korai elhalálozás esélye, de a bármi más okból történő halálé is egyharmaddal csökkent a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél.

Nem minden diót tekinthetünk azonban egyformának. A fákon lógó dió, úgy tűnik, több szív egészségét szolgáló előnnyel bír, mint a földimogyoró például, mely a talajon nő.

A fákon fejlődő diófélék közé sorolható a dió, mandula, kesudió, brazil dió, pisztácia, pekándió, makadámia, mogyoró és a fenyőmag.

„Felfedezéseink azt sugallják, hogy a dió fogyasztás – főleg a fán termő fajtáké – hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mint amilyen a szívbetegség és a stroke, s a korai halál kockázata is jó eséllyel csökkenthető a diabétesszel küzdők körében” – hangsúlyozta Gang Liu, a tanulmány vezetője, a bostoni Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola táplálkozástudományi kutató munkatársa.

Foto: 123rf.com

Mi van azonban a dióban, amely a szívre nézve egészséges a diabéteszben szenvedők esetében?

Úgy tűnik, a dió segít a vércukor, a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában. A dió vagy mandula fogyasztása a jelek szerint elnyomja a gyulladást és javítja a vérerek egészségét is.

A jelenlegi tanulmány a 2-es típusú diabéteszes páciensekre koncentrált, s Liu szerint nincs elegendő kutatás ahhoz, hogy biztosan tudják: ugyanilyen előnyös hatásokat lehet elérni az 1-es típusú diabétesz esetén is.

Ugyanakkor azt ki lehet jelenteni, hogy a szívre gyakorolt előnyök cukorbetegséggel és anélkül is abszolút jelen vannak, vagyis aki egészséges, az is profitál a dió és mandula fogyasztásából.

A szívspecialista dr. Terrence Sacchi – a New York-i, Brooklyn-i Presbiteriánus Metodista Kórház vezető kardiológusa egyetértett azzal, hogy a diófélék előnyösek. „Ez a megfigyeléses tanulmány további bizonyítékkal szolgál, hogy a dió bizonyos típusainak van hatása a diabéteszre és a szívbetegségre.”

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a dió mértékkel fogyasztva jó és egy adag egy maréknak számít. A diófélék sok zsírt tartalmaznak – jó zsírról van szó, ám a hízás felülírhatja a jótékony hatásokat.

Az sem mellékes, mennyi sót tartalmaz a dió vagy mandula. A túlzott sófogyasztás – mint ismert – növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját. Vagyis a legjobb, ha a sótlan, nyers diófélékből válogatunk.

Az említett tanulmány, mely 2 évtizedet ölelt fel, információkat tartalmazott több mint 16 ezer ember egészségügyi adatairól és étrendjéről, azelőtt és azután, hogy 2-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak náluk. Mivel azonban megfigyeléses tanulmányról van szó, ok-okozati összefüggést nem bizonyíthat.

Míg tartott, 3 ezer embernél alakult ki szívbetegség vagy stroke. Több mint 5600-an haltak meg, s közülük csaknem 1700-an ezen két állapot miatt. A kutatók rájöttek: azok, akik több diót ettek a diabétesz diagnózisát követően, csökkentették esélyüket a szívbetegség és a stroke jelentkezésére – több mint 10 százalékkal. Ha több diót fogyasztottak, 25 százalékos volt a mérséklődés. A jelek szerint minden további adag-növelés 3 százalékos csökkenést eredményezett a kockázatot tekintve és 6 százalékkal lett kisebb annak az esélye is, hogy meghaljanak szív- és érrendszeri betegség miatt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.