16+1 tipp a női ételekre – mit együnk az egészségünkért? 2.rész

A joghurttól a sovány marhahúsig

Az egészséges étkezés mindenki számára fontos. Bizonyos élelmiszerek ugyanakkor lényegesebbek egy nő, mint egy férfi számára. Ennek számos oka van, ezért nem véletlenül javasolnak a hölgyeknek bizonyos női ételeket. Lássuk, melyek ezek!

Az élelmiszerekben levő tápanyagok nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Egyes ételek azonban kimondottan a nők számára jótékonyak, az őket érintő problémák, betegségek esetén segítenek – például a törékenyebb csontok, a terhesség vagy az emlőrák veszélye miatt.

A „szuperételek” tápanyagokban gazdagok. Megóvják a szervezetet és hozzájárulnak megfelelő működéséhez, a kor előrehaladtával is.

Lássuk, melyek azok a női ételek, melyeket érdemes fogyasztani!

1.Sima, alacsony zsírtartalmú joghurt: 50 éves kor felett több kalciumra van szükségünk. A joghurtban nagy mennyiségben megtaláljuk. Érdemes fogyasztani azokat a típusokat, melyeket D-vitaminnal is dúsítanak – hogy segítsük a szervezetünket az ásványi anyagok jobb felhasználásában.

2.Szardínia: ez a halfajta az egészséges zsírok miatt javasolt női étel. D-vitamint és kalciumot is tartalmaz, a benne levő Omega-3 zsírsavak pedig alkalmasak az anyatej minőségének javítására. Terhesség alatt érdemes fogyasztani a szardíniát – ráadásul jóval kevesebb higanyt tartalmaznak, mint más halak.

3.Lenmag: rostban gazdag és segít csökkenteni a daganatok kialakulásának esélyét – beleértve a mellrákét. A lenmagolaj is javasolt, ha Omega-3 zsírsavra van szükségünk, de nincs benne olyan mértékű rákellenes védelem, mint a magvakban. Fontos azonban egyeztetni orvosunkkal, mielőtt beiktatjuk étrendünkbe a lenmagot – ugyanis megzavarhatja a szedett gyógyszerek hatását.

4.Dió: tele van egészséges zsírsavakkal, megelőzheti a rákot, ha ezt a finom női ételt étrendünk részévé tesszük. Joghurtba is bátran használhatjuk, tökéletes uzsonna.

5.Avokádó: ez a gyümölcs szintén jótékony zsírokkal szolgál. Tanulmányok szerint az avokádóban gazdag étrend segít megszabadulni a hasi zsírtól és védeni a szemünket, bőrünket. Ahhoz is hozzájárul, hogy a „rossz” koleszterinszintet csökkentsük és növeljük a „jó” koleszterinét.

6.Édes burgonya: ezt a burgonyatípust különösen azért ajánlják női ételként, mert rost, réz, B6 vitamin, vas és kálium is található benne. Béta-karotint, A-vitamint szintén tartalmaz. Terhesség és szoptatás idején különösen fontos, gondoskodik róla, hogy a baba tüdeje egészséges és erős legyen.

7.Spenót: a folsav jó barátunk. Csökkenti a demencia, a szívbetegség és a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét. Ez az antioxidáns védelmet nyújt a szemlencse a retina számára, sőt a ráncok ellen is hatékonynak tartják.

8.Marhamáj: talán nem a leginkább vágyott élelmiszerek közé tartozik, ám a marhamáj is javasolt női étel – köszönhetően annak, hogy tökéletes folsav-forrás. Megelőzi a spenótot és a fekete borsót.

9.Sovány marhahús: a vöröshús jól jön, ha szükségünk van vasra. 18 éves kor után a nőknek több vas kell, mint a férfiaknak, ezért nem árt észben tartani: fogyasszunk olyan ételeket, amelyekben megtalálható. A marhahús vasban gazdag, de cinket és B-vitaminokat is találunk benne.

Nem szabad azonban túlzásba vinni. A sok vörös hússal nem járunk jó, sőt akár a méh fibrómáját is előidézheti.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php