10 tény, amit a lenmagról tudni kell

A lenmag néhány jótékony hatásáról.

1. A házi len a lenfélék családjába tartozik. A növényt rosjáért és olajos magjáért termesztik főként Közép-Európában. Az egyéves, kék virágú haszon- és gyógynövény 30-80 cm magasra nő. Olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek, tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5-6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.

2. A lenmagot már a Kr. e. XIV. században is használták fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. Napjainkban kedvelt ipari és gyógynövény, azonban speciális tulajdonságai miatt az élelmiszeriparban nem terjedt el.

3. Zsírsav-összetételét tekintve 7,2 g egyszeresen telítetlen és 28,7 g többszörösen telítetlen zsírsav (22 813 mg ómega-3- és 5911 mg ómega-6-zsírsav) forrása. Kiemelkedően gazdag B1-vitaminban, de B2, B3, B5 és B6-vitamin-tartalma is számottevő. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot és a mangánt, valamint a kalciumot és a vasat kell elsősorban megemlítenünk, de foszfor, réz és cinktartalma sem elhanyagolható.

4. A lenmagban huszonhét olyan hatóanyag van, amely bizonyítottan betegségmegelőző hatású. A drogot a növény érett magvai szolgáltatják. Nyálkát, telítetlen zsírsavakban gazdag olajat, pektint, fehérjét, enzimeket, cukrot, szterint, kéksavglükozidot, keserűanyagot és lecitint tartalmaz. A drogot hashajtó teakeverékekben és nyákos kivonatok készítésére alkalmazzák, míg préselés után pépes borogatásként, kelések és reumás betegségek kezelésére használják. Bőrápoló krémeknek és festékeknek is fontos alapanyaga.

5. Agyműködést serkentő és koleszterinszintet csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegeknek ajánlott. Linolénsav-tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A lenmag duzzadóképességét bélrenyheség és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélproblémák, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is alkalmas.

lenmag

6. A főzés hatástalanítja a magban található lináz enzimet, amely – pl. áztatás során – képes a magban levő glükozidokból hidrogén-cianidot felszabadítani. Ennek ellenére kéksav tartalma miatt csecsemőknek és kisgyerekeknek ne adjuk! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamilyen másik szer adása között legalább két óra teljen el.

7. Az aprítatlan lenmagot sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva érdemes fogyasztani. A hatása tizenkét óra elteltével jelenik meg. A frissen őrölt lenmagot joghurttal és kefirrel ehetjük, de salátánkat is megszórhatjuk vele. A lenmagból teát is főzhetünk. A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer-boltokban szerezhető be. Hideg ételek és saláták ízesítésére fűszerolajként használható. Ajánlott mennyisége egy-két evőkanál. Lenmagolaj-napraforgóolaj keveréket a Szívbarát termékek között is találunk.

8. A maghéjon levő, emésztést gátló enzimeket is tartalmazó nyálkaanyag megvédi a lenmagot az emberi és állati emésztőrendszerben. E védőburok eltávolítására egyedülálló biotechnológiai eljárást dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy a lenmagról leemésztik, majd mechanikailag – préseléssel – eltávolítják a nyálkát. Az így „lecsupaszított” lenmagot csíráztatják, majd szobahőmérsékleten vákuum alatt megszárítják, megőrizve a csírázó mag minden értékes hatóanyagát. A csíráztatott lenmagőrlemény, a lencsíraolaj és a lenmagliszt önálló termékként és alapanyagként is kapható.

9. Lenmagból is készülnek nagy ómega-zsírsav-tartalmú étrend-kiegészítők elsősorban kapszula formájában, növényi olajokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel kiegészítve.

10. A lent szép fénye, hűvös tapintása, nagy szakítóereje, rugalmassága, könnyű fehéríthetősége és színezhetősége teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá: vékony batiszt, könnyű szövet, de akár zsákvászon is készíthető belőle. A fonásra nem alkalmas kócot például tömítőanyagként hasznosítják vízvezeték-szerelésnél.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.